Denník N

Sociológ Zuckerman: Náboženská morálka je založená na strachu a poslušnosti, hrozba peklom je detinská

Phil Zuckerman pôsobí na Pitzer College v Kalifornii. Foto – archív Phila Zuckermana
Phil Zuckerman pôsobí na Pitzer College v Kalifornii. Foto – archív Phila Zuckermana

Náboženstvo iba predstiera, že poskytuje odpovede na základné otázky nášho bytia, vraví Phil Zuckerman. „V skutočnosti žiadne odpovede nedáva, väčšine ľudí to však stačí,“ dodáva americký vedec. Phil Zuckerman je popredným americkým sociológom a profesorom sekulárnych štúdií, je autorom mnohých kníh a vedeckých článkov o sekularizme, ateizme a sociológii náboženstva.

S Philom Zuckermanom sa Denník N rozprával o náboženstve, morálke a sekularizme, čiže náraste bezbožnosti.

Sociológ hovorí, že „morálka je staršia ako náboženstvo“, „modlitba nie je efektívny spôsob, ako urobiť svet lepším miestom“, a „viera nie je spoľahlivý ani rozumný spôsob, ako pochopiť fungovanie sveta“.

„Neexistuje žiadne zázračné neviditeľné božstvo, ktoré by nás zachránilo; zachrániť sa môžeme len my sami. Čím skôr to pochopíme, tým lepšie,“ vraví Zuckerman.

Podľa sociológa neplatí, že bez náboženstva sa spoločnosť rozpadne. „Ateizmus ako taký nie je morálny ani amorálny. Je to jednoducho neviera v Boha. To, čo robí takéto zmýšľanie morálnym, je spojenie ateizmu s humanizmom – viera v schopnosť ľudstva správať sa čestne, spravodlivo, láskavo a milujúco,“ dodáva sociológ.

Podľa minuloročného sčítania obyvateľstva je na Slovensku 23,8 percenta obyvateľov bez vyznania. V porovnaní s rokmi 2001 a 2011 počet takých ľudí vzrástol o zhruba 11 percentných bodov. Pozorujete podobný trend aj inde v Európe či vo svete?

Áno, tento sekularizačný trend vidieť takmer vo všetkých krajinách po celom svete, výnimiek je len niekoľko. Kedysi dochádzalo k sekularizácii najmä v protestantských európskych krajinách, no teraz ju vidíme aj v mnohých katolíckych štátoch, napríklad v Španielsku alebo dokonca v Írsku. Proces sekularizácie vidno aj v Južnej Amerike, obzvlášť v Čile, v Argentíne a v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Kognitívna religionistika

Morálka

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie