Denník N

Nemám infarkt, neumieram, je to len záchvat paniky. Spisovateľka opisuje život s panickou poruchou

Alžběta Bublanová. Foto - archív A. B.
Alžběta Bublanová. Foto – archív A. B.

Česká spisovateľka Alžběta Bublanová napísala knihu Život s panikou, kde približuje svoje vlastné skúsenosti s panickou poruchou.

„Vo svojom vnútri zažívate peklo a pritom ľudia okolo vás vôbec netušia, že sa niečo deje,“ hovorí v rozhovore o záchvatoch paniky. „Máte vtedy obrovský strach o život. Človek, ktorý ešte netuší, že môže ísť o záchvat paniky, má naozaj pocit, že sa deje niečo skutočne vážne. Väčšinou si predstavuje to, čo ho môže okamžite usmrtiť – infarkt, mŕtvicu… A teraz si predstavte, že niekto takto ‚umiera‘ niekoľkokrát za týždeň.“

Napriek tomu hovorí, že ju panická porucha urobila silnejšou a naučila počúvať vlastné telo. „Prestala som piť kávu, prestala som fajčiť, alkohol si dávam len občas a veľmi málo,“ vymenúva veci, ktoré môžu byť spúšťačmi panických záchvatov.

V rozhovore hovorí o tom, ako u nej prebiehala terapia, čo môže záchvaty zhoršiť a ako by sme mali správne reagovať, ak sme svedkami panického záchvatu.

Človek, ktorý zažíva panický záchvat, má intenzívny pocit, že umiera. Ako to bolo vo vašom prípade?

Pocit, že umieram, som mala prvýkrát pred desiatimi rokmi. Vtedy som zažila svoj prvý panický záchvat, ale, samozrejme, vtedy som ešte vôbec netušila, o čo ide. Ako prvé mi napadlo, že ide o infarkt. Panický záchvat má totiž veľmi podobné príznaky – máte pocit, že nemôžete dýchať, zviera sa vám hrudník, zdá sa vám, že to nemôžete ovládnuť, a že ak do desiatich minút nepríde záchranka, zomriete. Je to „len“ pocit, ale človek si to v tú chvíľu vôbec neuvedomuje.

Čo u vás vtedy spustilo panický záchvat?

Stalo sa mi to v práci. Bola som nevyspatá – dnes už viem, že si na to musím dávať pozor. Deň predtým som si bola s kamarátmi sadnúť, pila som alkohol a ešte som sa aj pohádala so svojím vtedajším priateľom. Všetky tieto okolnosti prispeli k tomu, že sa to stalo a môj mozog takto zareagoval.

Práve alkohol, únava, stres, ale aj nikotín alebo kofeín môžu zafungovať ako spúšťače panických atakov. Ale ich samotná príčina je hlbšia, môžu ňou byť povedzme problémy vo vzťahoch alebo v práci. Nie sú to však problémy toho typu, že vám v práci vynadá šéf alebo sa vám niečo nepodarí. Skôr sú to problémy, ktoré trvajú už dlhodobo, ale človek ich stále ignoruje, nevníma, nič s tým nerobí.

Panický záchvat je akoby výbuch, keď sa tie neriešené problémy nakumulujú. Potom stačí buď alkohol, alebo kofeín ako spúšťače – a zrazu sa to celé naštartuje.

Ako by ste opísali panický záchvat človeku, ktorý to nikdy nežil? Navonok to totiž môže pôsobiť aj tak, akoby sa vlastne nič nedialo…

To je presne to, že vo svojom vnútri zažívate peklo, a pritom ľudia okolo vás vôbec netušia, že sa niečo deje. A pritom sa toho deje šialene veľa! Máte vtedy obrovský strach o život. Človek, ktorý ešte netuší, že môže ísť o záchvat paniky, má naozaj pocit, že sa deje niečo skutočne vážne. Väčšinou si predstavuje to, čo ho môže okamžite usmrtiť – infarkt, mŕtvicu… A teraz si predstavte, že niekto takto „umiera“ niekoľkokrát za týždeň.

Vždy je to spojené s obrovským strachom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Knihy

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie