Denník N

Týždeň v zdraví: Majú doplnky výživy vplyv na imunitu a ako sa dá čeliť úzkosti a stresu?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V novom vydaní sa dozviete:

  • či majú doplnky výživy vplyv na imunitný systém,
  • fakty o mýtizovanej a stigmatizovanej epilepsii,
  • spôsoby, ako sa dá úspešne bojovať s úzkosťou a so stresom.

Majú výživové doplnky skutočne vplyv na imunitný systém?

„Isteže majú“ – budú zrejme tvrdiť propagátori a zástancovia suplementov. „Ale kdeže, žiadne doplnky nezlepšujú imunitu“ – môžu namietať odporcovia doplnkov výživy. Má táto „zákopová vojna“ zmysel a hlavne víťaza? Nie je vplyv doplnkov výživy na imunitu preceňovaný a v podstate ide o zle postavenú otázku? Je pravda niekde uprostred, či možno na polceste alebo niekde úplne inde? Odpovede sme našli v Medical News Today.

Téma vplyvu užívania vitamínových a iných doplnkov výživy na imunitný systém patrí do skupiny najdiskutovanejších v oblasti výživy. Americké odborníčky analyzovali dostupné štúdie a výskumy zamerané na dosah suplementov na imunitný systém.

Výsledky sú nejednoznačné, presnejšie: nemáme žiadne presvedčivé dôkazy potvrdzujúce, že megadávky doplnkov výživy posilňujú imunitný systém. Pri niektorých vitamínoch je to dokonca naopak: dávky nižšie ako odporúčané zrejme pomohli mierne zmierniť príznaky bežných ochorení – konkrétne prechladnutia.

Imunitný systém nefunguje tak, že keď zjeme doplnok výživy obsahujúci vyššie než odporúčané dávky vitamínov, minerálov, prípadne probiotík, budeme zdravší, a čím viac suplementov telu dodáme, tým budeme násobne zdravší.

Imunitný systém ľudského tela môžeme prirovnať ku komplikovanej sieti buniek, orgánov a látok, ktoré zabezpečujú ochranu tela pred škodlivými vírusmi, baktériami a toxínmi.

Oslabený imunitný systém dokázateľne zvyšuje riziko prechladnutia, infekcií alebo pomalšieho hojenia rán.

Optimálna funkcia imunitného systému vyžaduje optimálne hladiny vitamínov a minerálov, všeobecne označovaných ako mikroživiny. Hlavnú úlohu v imunitnej odpovedi organizmu zohrávajú:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie