Denník N

Ako prvý nadviazal na svetové trendy a bránil ich so srdcom bojovníka. Zomrel architekt Ivan Matušík

Ivan Matušík (1930 - 2022). Foto - Lousy Auber
Ivan Matušík (1930 – 2022). Foto – Lousy Auber

Ivan Matušík bol neopakovateľným tvorcom, jednou z posledných hviezd architektonickej moderny na Slovensku. Mal 91 rokov.

Keď v novembri 1968 otvorili obchodný dom Prior na vtedajšom Kyjevskom námestí v Bratislave, pre mnohých to bol šok. A nielen preto, že to bol prvý moderný obchodný dom s eskalátormi.

V čase nedostatku tovaru čakali na jeho otvorenie stovky ľudí. Len za prvý deň sa v kasách otočilo 5,4 milióna československých korún. Bol to najväčší obchodný dom, aký v tom čase na Slovensku stál, a zároveň najväčší komplex, aký sa v Bratislave postavil od konca druhej svetovej vojny.

Jeho autorom bol Ivan Matušík, ktorý patril k prvej generácii autorov, ktorí získali vzdelanie v Bratislave. V čase, keď s projektom na obchodný dom a hotel vyhral súťaž, mal tridsať rokov. A pred sebou množstvo ďalších veľkých verejných stavieb, ktoré dnes odborníci radia k vrcholom neskorej moderny na Slovensku.

Jeho dielo je uzatvorené. Vo veku 91 rokov Ivan Matušík zomrel, správu priniesol portál Archinfo. Odišiel ako jedna z posledných hviezd modernej slovenskej architektúry.

Obchodný dom Prior a hotel Kyjev, realizácia 1964 – 1968 (obchodný dom) a 1968 – 1973 (hotel). Foto – Olja Triaška Stefanović
Obchodný dom Prior a hotel Kyjev, realizácia 1964 – 1968 (obchodný dom) a 1968 – 1973 (hotel). Foto – Olja Triaška Stefanović
Ivan Matušík. Foto – Lousy Auber
Obchodný dom Prior na bratislavskom Kamennom námestí v roku 1973. Foto – archív TASR/Jozef Teslík
Na archívnej snímke z 28. septembra 1972 záber z výstavby hotela Kyjev na Kamennom námestí v Bratislave. Vpravo je Prior. Foto – TASR
Foto – TASR

Nebál sa svetových trendov

Obchodný dom Prior s hotelom Kyjev na dnešnom Kamennom námestí však nebol prvou budovou, ktorou Ivan Matušík ohúril. Stalo sa tak ešte pár rokov predtým v bratislavskom Novom Meste.

„Matušík bol prvý, kto po období sorely vyvolal senzáciu jednoducho moderným a prudko aktuálnym dielom –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie