Denník N

Vysoké školy štrajkujú, na jeden deň prerušili vyučovanie. Búria sa proti novele vysokoškolského zákona

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Študentská rada vysokých škôl nesúhlasí s protestmi a podporuje novelu ministerstva školstva.

Väčšina vysokoškolákov mala v pondelok voľno, ktoré im udelili ich rektori či dekani. Vysoké školy na jeden deň prerušili výučbu, aby tým vyjadrili protest proti novele vysokoškolského zákona.

Výučbu prerušila väčšina fakúlt na Slovensku. Urobili tak aj najväčšie univerzity – Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita. Zapojila sa aj celá Ekonomická univerzita v Bratislave, Technická univerzita vo Zvolene, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Trnavská univerzita.

Opačný postoj majú zástupcovia študentov v Študentskej rade vysokých škôl, ktorí novelu vysokoškolského zákona podporujú.

Už v stredu bude zasadať Akademický senát Univerzity Komenského, na ktorom sa rozhodne o vyhlásení volieb rektora na 18. mája – teda o pol roka skôr, ako mal byť pôvodný termín. Ak sa tak stane, Univerzita Komenského sa vyhne novele zákona o vysokých školách a zvolí si rektora podľa starých pravidiel. Zasadnutie by malo byť verejné, dostupný bude aj živý prenos.

Väčšina vysokých škôl s novelou nesúhlasí

Až dve tretiny fakúlt na verejných vysokých školách podporili protesty proti novele vysokoškolského zákona. Prerušenie výučby zvolala Rada vysokých škôl SR na pondelok, odpoveď dostala zatiaľ od 79 fakúlt. Z toho 69 ich podporilo úplne a ďalších šesť iba čiastočne – to znamená, že súhlasili iba s niektorými bodmi. Päť fakúlt sa odmietlo zapojiť. Dokopy je na Slovensku 106 fakúlt.

Predseda rady vysokých škôl Martin Putala zdôvodňuje prerušenie výučby tým, že protestujúce vysoké školy už vyčerpali miernejšie možnosti nesúhlasu s novelou, ktoré vyjadrili v pripomienkovaní. V parlamente však v prvom čítaní prešla novela v znení, s ktorým nesúhlasia.

„Zapojenie do protestu ukázalo, že drvivá väčšina akademickej obce vníma autonómiu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie