Denník N

Riešte konečne podnecovanie násilia, odkazuje Vallo politikom po tom, ako extrémisti chodia k poslancom

Poslanci si pri svojich domovoch našli odkazy, že sú vlastizradcovia. Foto – Ján Benčík, Milan Laurenčík
Poslanci si pri svojich domovoch našli odkazy, že sú vlastizradcovia. Foto – Ján Benčík, Milan Laurenčík

Generálna prokuratúra ani vedenie polície sa k návštevám u poslancov zatiaľ nevyjadrili. Primátor Bratislavy hovorí, že v meste pribúdajú útoky na židovskú aj moslimskú komunitu.

Keď burácajúca skupina búcha ľuďom na dvere ich domovov a vylepuje plagáty, že sú vlastizradcovia, je to len priestupok alebo niečo viac? Vie štát účinne brániť svojich poslancov? A netreba takéto správanie zastaviť, kým sa nestane niečo horšie?

Skupina extrémistov chodí domov k poslancom po tom, ako hlasovali za obrannú dohodu s USA. Cez víkend vnikli do obytného domu poslanca Jána Benčíka a búchali na dvere jeho bytu.

Ani dva dni po incidente u poslanca Benčíka sa k prípadu nevyjadrila generálna prokuratúra, ktorej sme sa na to opakovane pýtali. Vyjadrila sa minulý týždeň s tým, že na základe medializovaných udalostí koná ex offo a vec postúpi podriadenej prokuratúre.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka aktívne vystupoval proti obrannej dohode s USA a chcel ju vystúpením spochybniť aj v parlamente, vyjadril sa o nej, že je pre Slovensko menej výhodná ako zmluva s okupačným ZSSR z roku 1968.

Na otázky od nedele neodpovedalo ani vedenie polície.

Policajti Benčíkovi vysvetľovali, že takéto konanie nemožno stíhať ako trestný čin a že „prokuratúra im v tomto smere nevychádza v ústrety a ide to do stratena“.

Návštevy pokračujú

Po „návšteve“ u poslanca Jána Benčíka skupinka ľudí prišla aj pred dom podpredsedu parlamentu Milana Laurenčíka (SaS).

Podobne ako u iných poslancov, ktorí zahlasovali za obrannú zmluvu, aj jeho miesto pobytu označili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie