Denník N

Na boby zabudnite, sú drahé a deti majú zakázané súťažiť. Prečo sú Nóri takí úspešní

Johannes Thingnes Bö a Jakob Ingebrigtsen. Foto – AP
Johannes Thingnes Bö a Jakob Ingebrigtsen. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

vo štvrtok večer nórsky bežec Jakob Ingebrigtsen vytvoril nový halový svetový rekord v behu na 1500 metrov. Vo francúzskom meste Lievin dosiahol čas 3:30,60 min a predošlé maximum zlepšil o približne pol sekundy.

Už o pár hodín neskôr uspel na opačnom konci planéty iný Nór. Biatlonista Johannes Thingnes Bö v piatok v Pekingu presvedčivo vyhral preteky s hromadným štartom a Nórsku zabezpečil rekordnú 15. zlatú medailu z olympiády. Žiadna krajina na zimných hrách nezaznamenala tak veľa prvenstiev.

Navyše bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová pridala v nedeľu aj 16. zlato a Nóri v Pekingu suverénne ovládli medailové hodnotenie krajín.

Celkovo získali 37 medailí, čo je o dve menej ako absolútny rekord. Ten platí od zimnej olympiády v Pchjongčchangu a drží ho, ako inak, Nórsko.

Pár hodín po skončení hier si preto športový svet opäť kladie otázku, ako je možné, že krajina, ktorá má menší počet obyvateľov ako Slovensko, tak dominantne poráža svetové veľmoci.

Odpoveď hľadali Američania už pred štyrmi rokmi a z Nórska odchádzali s presvedčením, že každá krajina dokáže vybudovať to, čo sa im podarilo. Vraj na to „stačí 30 rokov a kompletné prebudovanie systému práce s mládežou“.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Tri piliere úspechu

„Keď som videl, čo dosiahli Nóri v Pchjongčchangu, hneď som povedal svojmu tímu, že tam ideme a zistíme, čo sa to tam, do pekla, deje,“ hovorí šéf americkej lyžiarskej a snoubordovej asociácie Luke Bodensteiner o návšteve Nórska, ktorú absolvoval v roku 2018.

Pre New York Times spomína, že Američania na severe Európy neboli sami. Hneď niekoľko krajín tam poslalo svojich odborníkov, aby študovali miestne tréningové metódy.

Na prekvapenie Nóri boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie