Denník N

Šeliga: Poučil som sa, všetky rokovania s Máriou Kolíkovou budú zaznamenané písomne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (za SaS), ktorej v parlamente neprešla väčšina reformy súdnictva, nechcel nikto z koalície ublížiť, hovorí podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga a dodáva, že za priebeh rokovaní je vždy zodpovedný minister. „V momente, ako viete, že nemáte dosť hlasov na to, aby vám to prešlo, to nemáte dávať na hlasovanie,“ povedal. V rozhovore si prečítate aj o tom:

  • prečo si myslí, že Ján Kuciak by dnes nebol spokojný;
  • ako ministerka spravodlivosti zlyhala pri presadzovaní súdnej reformy;
  • čo mu povedal premiér Eduard Heger po hlasovaní;
  • či je ešte možná dohoda s Máriou Kolíkovou a za akých okolností.

Dnes sú to štyri roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo vám pri tomto smutnom výročí napadlo? 

Najviac mi vnútorne rezonuje, že Ján Kuciak by asi nebol spokojný. Vnímam to tak, že sú dva rozmery toho, čo sa za uplynulé štyri roky stalo. Je tu snaha očistiť štát a tá je sčasti úspešná. Niekedy sa tvárime rezignovane, ale vôbec netreba nabiehať na vlnu, ktorú šíri opozícia a ďalší. Sú sudcovia, ktorí boli postavení mimo, lebo je tu podozrenie, že korumpovali. Sú tu podnikatelia, ktorí boli vo väzbe. Policajti, ktorí sa popriznávali a podobne. Veď je tridsať ľudí, ktorí sa priznali. Naplno sa odkryla mašinéria, ktorá tu doteraz fungovala pod taktovkou bývalej vlády, to je bez pochybností. V tomto zápase sa nám darí. Je to však zápas, to treba zdôrazniť, a tá druhá strana tlačí späť. Musíme pokračovať a nesmieme poľaviť, alebo sa nedajbože vzdať.

Prečo by teda podľa vás nebol Ján Kuciak spokojný? 

Pod vplyvom pandémie, z toho, že sme boli uzavretí, a celej tejto ťažoby, dnes aj ťažkej ekonomickej situácie, rezignujeme vo verejnom priestore na diskusiu, dialóg a slušnosť. Verejný priestor ešte viac zvlčil a to je veľký problém. Môžu byť veci, ktoré sa nám krátkodobo podarí vyriešiť, ale ak sa nezmení kultúra verejného priestoru ako priestoru dialógu a nerozšíri sa do každého kúta štátu, budeme len striedať garnitúry. Príde garnitúra, ktorá bude mať záujem zápasiť s korupciou, potom príde taká, ktorej to bude prinajlepšom jedno. Ten étos, ktorý bol aj na námestiach, že nás spája niečo spoločné, čo musíme kultivovať, sa ako keby vytrácal.

Vašej koalícii dávajú k dobru to, že polícia má rozviazané ruky. Čo ste urobili nesprávne, že z vyšetrovania ľudí napojených na vlády Smeru sa stala politická prestrelka a že je spochybnené?

Nečakal som nič iné z úst Roberta Fica, Roberta Kaliňáka či ďalších. To totiž nie je floskula, že im ide o všetko. Použijem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie