Denník N

Putin ešte nikdy nebol taký osamelý. Opisujeme, s kým sa radí, kam poslať tanky

Tých, ktorých si k sebe Vladimir Putin pustí, je čoraz menej. A tých, ktorých počúva, je už len hŕstka. Ilustrácia – Deník N/Petr Polák
Tých, ktorých si k sebe Vladimir Putin pustí, je čoraz menej. A tých, ktorých počúva, je už len hŕstka. Ilustrácia – Deník N/Petr Polák

Ruský prezident, ktorý obklopil Ukrajinu vojakmi a od Západu sa dožaduje ústupkov a bezpečnostných záruk, je podľa znalcov Kremľa v porovnaní s minulosťou stále izolovanejší. Kto sú ľudia v jeho čoraz menšom okruhu poradcov, ktorí si ešte uchovali prístup k „telu“?

Od marca 2020 je ruský vládca Vladimír Putin ešte osamelejší ako kedykoľvek predtým. Pritom podľa ľudí, ktorí ho poznali ešte ako mladého dôstojníka KGB, alebo tých, ktorí s ním prišli do styku, keď bol úradníkom na radnici v Petrohrade, má Putin spoločnosť rád. Lenže teraz na ňu nemá čas. Rozhoduje totiž o bytí a nebytí nielen Ukrajiny, ale aj celého sveta. Alebo sa tak aspoň cíti.

„Je to dvor stredovekého monarchu, ktorý má o sebe značne prehnané predstavy, ale disponuje takými aktívami, že Carlos Slim (mexický magnát, pred 10 rokmi najbohatší človek sveta, pozn. red.) je v porovnaní s ním ukrajinský taxikár na pražskom letisku. A to vysvetľuje všetko,“ povedal pre český Deník N kremeľský zdroj, ktorý chce zostať zdrojom, a tak by bol nerád menovaný.

Kto patrí k dvoru a aký je vplyv tých, ktorí majú prístup až k „telu“? (Telo – tak sa v ruských politických, novinárskych i bezpečnostných kruhoch označuje prezident, pozn. red.)

Pre uzavretosť Kremľa nemá dnes presné informácie o tom, čo sa v jeho kuloároch deje, nikto – okrem tých, ktorí sa v nich pohybujú. Takzvaní kremlológovia – kremeľskí novinári, Putinovi obľúbenci a znalci jeho duše, do značnej miery prišli o svoje zdroje. Tých, ktorých k sebe ruský prezident Vladimir Putin púšťa, je čoraz menej. A tých, ktorých počúva, je už naozaj len hŕstka.

Pandémia a strach o seba samého

V prvej dekáde Putinovho vládnutia figuruje množstvo novinárov, politikov, biznismenov a umelcov ruských i zahraničných, ktorí si naňho mohli „siahnuť“. A to dokonca aj tí, ktorí sa netajili kritikou voči jeho osobe.

Slávnu ruskú novinárku, reprezentantku komunity LGBT+ Mášu Gessenovú, autorku knihy Muž bez tváre: Neuveriteľný vzostup Vladimira Putina, ruský prezident k sebe dokonca v roku 2012 pozval. A dokázal s ňou chvíľu viesť aj niečo podobné ako diskusiu. Práve Gessenová patrí a vždy patrila k tvrdým kritikom Putinovho režimu. Dnes by nemala šancu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie