Denník N

Gastroenterológ Kužela: Už jedna mrkva denne zníži riziko civilizačných chorôb. Klobása je karcinogén ako fajčenie (+ video)

Ladislav Kužela. Foto N - Vladimír Šimíček
Ladislav Kužela. Foto N – Vladimír Šimíček

Ladislav Kužela je bývalý hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gastroenterológiu. V rozhovore hovorí o vplyvoch stravy na zdravie, o tom, čo by sme mali z jedálneho lístka vylúčiť, či je vegánstvo správny smer, ale aj to, či sa báť ovocia pre cukor a či sme počas pandémie zmenili stravovacie návyky.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Gastroenterológ Ladislav Kužela napísal viacero kníh o vplyve stravy na zdravie.

V rozhovore hovorí:

  • akým jedlám by sme sa mali vyhýbať,
  • ako rýchlo dokáže zmena strany priniesť efekt,
  • ako sa so zmenou stravy menia aj chute,
  • ale aj to, ako predchádzať civilizačným chorobám a ako sa zmenilo naše stravovanie počas pandémie.

Rozprávame sa chvíľu pred obedom. Ako by mal vyzerať správny obed?

Túto otázku chcelo mať ľudstvo zodpovedanú už veľmi dávno. Na základe vedy dnes vieme povedať, ako by malo vyzerať 85 percent taniera. Tých 15 percent opísať nevieme, lebo sme rozdielni a u každého by to preto malo vyzerať trochu inak. Každé telo totiž inak metabolizuje, teda spracováva potravu. Je niekoľko spôsobov, ako reagujeme na tuky, cukry.

A ako by malo vyzerať tých 85 percent?

Treba si na tanier naložiť čo najviac rastlinných produktov – ovocie, zeleninu, strukoviny, semiačka, orechy, koreniny, bylinky. To sa ukázalo ako významne zdraviu prospešné. Bolo urobených množstvo štúdií, ktoré viedli k tomu, že v roku 2019 medicínsky časopis Lancet zvolal expertov, nielen medicínskych, predložil im všetky dostupné štúdie, niektoré si vyžiadali ešte dodatočne, a zhruba rok pracovali na tom, aby zostavili ideálny tanier pre ľudské zdravie aj zdravie planéty. Toto je ich záver.

Veda dnes nevie povedať, ktoré telo ako metabolizuje, preto nemôže opísať posledných 15 percent taniera. Ale prebieha výskum, ktorý to pravdepodobne zodpovie.

Čo to znamená?

Zrejme budeme mať formu testovania, po ktorom budeme vedieť zostaviť individuálny stravovací režim. Ale to zatiaľ nevieme. Druhá vec, ktorú už poznáme, je, že kľúčová je rôznorodosť. Nejde pritom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie