Denník N

Sociológ Vašečka: Volebné čísla sa môžu tak zatriasť, že si to ani nevieme predstaviť (+ video)

Michal Vašečka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michal Vašečka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak začneme obchodovať s beztrestnosťou, tak ľudia ako Robert Fico vyhrali, hovorí sociológ Michal Vašečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred štyrmi rokmi zavraždili novinára Jána Kuciaka. Vražda priniesla pád Roberta Fica, vyšetrovanie káuz, korupcie. Vo väzení sú ľudia, ktorí ešte pred štyrmi rokmi mali obrovskú moc. Bez vraždy by to trvalo možno desaťročia, ak by vôbec k takému vyšetrovaniu prišlo. Boli sme na to pripravení? 

Neboli sme pripravení, ale spoločnosť bola tehotná tým, že cítila, že takto to ďalej nejde. Cítili to aj ľudia, ktorí dnes už, paradoxne, môžu stáť na druhej strane. Spomeňme si, že to bolo obdobie, keď aj ľudia z ĽSNS veľmi silne kritizovali vládu Roberta Fica, nevedeli jej prísť na meno. V spoločnosti vládla obrovská nespokojnosť. A áno, nič by sa nevyšetrilo. Sám som bol veľmi skeptický, či sa vražda niekedy vyšetrí. Celkovo máme veľký problém vyrovnávať sa s rôznymi nepríjemnými udalosťami, keď zlyhávame. Mali sme obrovský problém vyrovnať sa so zlyhaním elít počas slovenského štátu, počas roku 1968, počas Mečiarových rokov. Spoločnosť sa často snaží ututlať nepríjemné veci. Takže keď sa zrazu povedalo „vážení, žijeme v mafiánskom štáte“, pre niektorých to síce bola príjemná zvesť, že sa konečne potvrdili ich slová, ale pre veľa ľudí to bolo nepríjemné zistenie, ktoré v takom tom malomeštiackom duchu nechceli príliš počuť.

Takže nejaká zmena by prišla, ale nebolo by to také rozsiahle?

Nevieme, či by prišla. Veď si spomeňme na obdobie pár mesiacov, rokov pred vraždou. Robert Fico hral nejakú zvláštnu hru o jadre EÚ, dokonca vedel presvedčiť aj nás dovnútra. Síce sme vedeli, aký je charakter ľudí, ktorí sú pri moci, ale v konečnom dôsledku sme vedeli aj to, že v spoločnosti, ktorá je silne polarizovaná, sú aj možnosti, že by to niekto ťahal na východ, presne ako v 90. rokoch. Spomínam si na ľudí, ktorí dnes nevedia prísť Ficovi na meno, ako hovorili: „dobre, ešte chvíľu to vydržíme v tejto podobe, lebo to môže byť aj horšie“. Robert Fico to mal rozohrané nepomerne lepšie ako Kaczynski alebo Orbán, preto Slovensko, tak ako už veľakrát v histórii, klamalo telom. Nemuselo robiť dramatické zmeny zákonov, ktoré by boli neústavné, protizákonné, nemuselo ničiť médiá, vystupovať proti občianskej spoločnosti. Robert Fico to mal totiž pevne v rukách – Ústavný súd, Najvyšší súd, políciu, veď sme to videli. Prečo by robil kroky, ktoré by provokovali v Bruseli? To všetko po vražde spadlo ako domček z kariet. Pokiaľ by sa vrátil k moci, tak to bude vyzerať úplne inak.

Vyšetrovanie korupcie prinieslo to, že politici, ktorí dovtedy kradli a boli skorumpovaní, no zároveň udržiavali západnú orientáciu krajiny, to už práve pre to vyšetrovanie prestali robiť. Ak sa dostanú znovu k moci, tak už nebudú chcieť byť „pekní“ v Bruseli?

Nemyslím si, že sa to stane. Slovensko je síce polarizovaná krajina, ale tá polarizácia bola pomerne stabilná, predvídateľná. Teraz prvýkrát po dlhých rokoch prichádza k veľkým presunom vo verejnej mienke. Prejavuje sa to na množstve vecí, nielen v politických preferenciách, ale aj v tom, ako sa krajina stáva viac antiamerickou, proruskou, je viac pochybností o EÚ. Viac sa prejavuje aj príklon k autoritárstvu, potenciálna výmena slobody za niečo ako bezpečnosť, za menej tlaku na takzvané tradičné hodnoty. Sú výskumy, ktoré ukazujú, že slovenská populácia je viac ako hocijaká iná v strednej Európe ochotná vymeniť tieto hodnoty za slobodu. Autoritárski lídri majú na Slovensku krásne pripravenú pôdu. Pýtam sa, čo vlastne ľuďom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

Robert Fico

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie