Denník N

Nemci pozastavujú schvaľovanie Nord Streamu 2, tvrdšie sankcie si Západ necháva v zálohe

Vladimir Putin uznanie separatistických republík oznámil v pondelok. Foto - tasr/ap
Vladimir Putin uznanie separatistických republík oznámil v pondelok. Foto – tasr/ap

Aktualizované 18:28. Američania a Briti si myslia, že ruské tanky sa v okupovanej časti Donbasu nezastavia. 

Ešte ráno sa zdalo, že sankcie EÚ voči Rusku po tom, čo Rusko uznalo separatistické republiky na východe Ukrajiny a poslalo tam armádu, nebudú silné. Tie najtvrdšie si šetrili, ak by Rusi vpadli na územie, ktoré ovláda ukrajinská armáda.

Potom však nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že vzhľadom na kroky Ruska pozastavuje schvaľovanie plynovodu Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom. Ten je hotový od septembra, v súčasnosti sa schvaľoval a spustený mal byť v lete.

„Znie to technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, takže bez neho sa nemôže schváliť plynovod a bez schválenia Nord Stream 2 nemôže fungovať,“ povedal Scholz podľa AFP.

Udržať jednotu

Na zastavenie plynovodu a na uvalenie sankcií na Rusko vyzýval spojencov v utorok aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„S rozhodnutím o Nord Streame 2 Nemecko dvihlo latku pre všetky krajiny EÚ. Nemecká vláda je pripravená znášať potenciálne vysoké ceny. Podľa mňa je to skutočné líderstvo v kľúčovom momente,“ napísala na Twitteri analytička Jana Puglierin, šéfka berlínskej kancelárie Európskeho centra pre zahraničné vzťahy.

Slovenský zahraničnopolitický expert v Berlíne Milan Nič to nazval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plynovod Nord Stream

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie