Denník N

Včera vo Varíne, zajtra v Bytči

Vitajte vo Varíne. Foto N - Daniel Vražda
Vitajte vo Varíne. Foto N – Daniel Vražda

Neviem si predstaviť dôvody, pre ktoré spoločensky zodpovedný človek dokáže nájsť v sebe odhodlanie hlasovať tak, že v konečnom dôsledku otvorí cestu perfídnemu revanšizmu.

Včera vo Varíne, zajtra v Bytči, pred rokmi v Bánovciach nad Bebravou, všade straší duch minulosti. Fašistickej. Totalitnej. Zločinnej. Ide o ulicu, rodný dom či pamätnú tabuľu, všetko spojené s menom Jozef Tiso. Hneď na začiatok treba povedať, že aj keď Jozef Tiso je vojnový zločinec, vyššie spomenuté problémy nám nespôsobil on, spôsobujeme si ich sami. Je to ako v tom vtipe – dobrý deň, som vaše svedomie a budem tu s vami bývať.

Tieň Tisovej neblahej postavy padá na všetkých, ktorí sa hlásia k Slovensku, no to neznamená, že na mňa len jeho päťapolmilióntina, alebo ak do toho rátame aj krajanov v zahraničí, jedna sedemmilióntina. Na každého z nás padá celý, a kým sa budeme tváriť, že sa nás to netýka, inak to nebude. To my sa musíme vedieť postaviť rovno a dokázať odpovedať jasne na otázku, či sa cítime mu byť zaviazaní za… čo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie