Denník N

Mal by štát dovoliť voľný pohyb ľudí v chránených územiach aj mimo turistických chodníkov? (anketa)

Turisti v pralese. Foto – Ľubomír Mäkký
Turisti v pralese. Foto – Ľubomír Mäkký

V ochranárskych kruhoch sa čoraz viac hovorí o tom, že verejnosť by mala mať možnosť nazrieť aj do prísne chránených rezervácií, kam nevedú oficiálne turistické chodníky. Či je to vhodné a či by sa nemal prehodnotiť súčasný systém ochrany prírody, odpovedá dvanásť odborníkov vrátane ministra Jána Budaja, riaditeľa TANAP-u Pavla Majka či europoslanca Michala Wiezika.

V parlamente je doteraz najväčšia petícia za prísnu ochranu 10 percent územia Slovenska od Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Organizácia v petícii žiada aj to, aby mali turisti voľný prístup do prísne chránených území.

Zachovať voľný pohyb v novoschválenej rezervácii Pralesy Slovenska zase žiadalo občianske zduženie Prales, ktoré stálo na úplnom začiatku vyhlásenia tejto rezervácie, pretože samo zmapovalo pralesy a spracovalo veľkú časť projektu ich ochrany.

Štátna ochrana prírody však s voľným pohybom turistov nesúhlasila.

V rezervácii tak bude možné chodiť len po značkovaných chodníkoch. Cez viac než dvadsiatku zo 76 lokalít rezervácie však žiaden značený chodník nevedie, mnohými ďalšími prechádza len na kúsku po okraji.

Najprísnejšie chránené a bezzásahové územia ležia v 5. stupni z päťstupňového systému ochrany prírody. Od tretieho stupňa sa dá v prírode pohybovať len po značených chodníkoch. Počas vlády Ivety Radičovej sa pripravila novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá by peší pohyb návštevníkov v rezervácii umožnila, no vinou predčasného konca tejto vlády zostala novela len v štádiu návrhu.

Denník N oslovil 10 odborníkov z oblasti ochrany prírody a zástupcov turistov a horolezcov, aby zistil, čo si myslia o pohybe ľudí v chránených oblastiach a aj o systéme ochrany prírody založenom na piatich stupňoch ochrany. Položili sme im dve otázky:

  1. Aký je váš názor na voľný pohyb ľudí v chránených územiach mimo vyznačených chodníkov?
  2. Čo si myslíte o súčasnom systéme ochrany prírody, ktorý stojí na piatich stupňoch ochrany?

Erik Baláž
ochranár

Erik Baláž. Foto N – Andrej Bán

Aký je váš názor na voľný pohyb ľudí v chránených územiach mimo vyznačených chodníkov?

Myslím, že obmedzenia sú často neprimerané. Najmä v prípadoch, kde je v chránených územiach povolená ťažba dreva, poľovačky, výstavby ciest a podobné činnosti, je absurdné obmedzovať pohyb ľudí. Vplyv peších turistov na prírodu je rádovo nižší ako činnosti, ktoré v tých lokalitách prebiehajú legálne. Týka sa to aj veľkej časti národných parkov, najmä lesných území v treťom stupni ochrany prírody.

Na druhej strane by mala mať ochrana prírody možnosť regulovať vstup do citlivých území, napríklad vo

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Marcel Uhrin je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Ochrana prírody

Príroda

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie