Denník N

Plno urážok, ponižovania a historických nezmyslov. Rozoberáme Putinov prejav

Putin a samozvaní vodcovia separatistických republík podpisujú dokumenty potvrdzujúce uznanie suverenity týchto enkláv. Foto - kremlin.ru
Putin a samozvaní vodcovia separatistických republík podpisujú dokumenty potvrdzujúce uznanie suverenity týchto enkláv. Foto – kremlin.ru

Reč ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá predchádzala nočnému vstupu ruskej armády na východ Ukrajiny, bola plná agresie, urážok, ponižovania a historických nezmyslov.

To hlavné, čo obsahovala, nie je vyhlásenie vzbúreneckých enkláv za nezávislé republiky. Kľúčovým prvkom je popretie európskej reality a povojnového usporiadania kontinentu.

Putin okupáciu časti Ukrajiny vyšperkoval dlhým príhovorom o histórii i budúcnosti, z ktorého vyberáme hlavné tézy. A pokúšame sa dešifrovať, čo môžu v skutočnosti znamenať.

„Súčasná Ukrajina bola celá a plne vytvorená Ruskom. Presnejšie boľševickým, komunistickým Ruskom. Donbas do nej doslova vtlačili. Tú krajinu je možné nazvať Leninovou Ukrajinou, on je jej architektom.“

Putin vyvoláva pocit, že Ukrajina vďačí za svoju existenciu Rusku, a tvrdí, že je výsledkom zločineckej politiky boľševikov. V každom prípade považuje Ukrajinu za historický omyl, čo už predtým niekoľkokrát deklaroval.

Táto jeho téza môže slúžiť ako zámienka pre ďalšie územné nároky voči Ukrajine a zaberanie oblastí, ktoré jej boli podľa jeho výkladu histórie prisúdené boľševickým režimom. To je napríklad prípad Krymu.

Lenže – bolo to Rusko, kto uznal Ukrajinu po jej vyhlásení nezávislosti ako suverénnu krajinu vrátane jej hraníc (a navyše sa za ne zaručilo Budapeštianskym memorandom z roku 1994). Je to Rusko, kto je signatárom Charty OSN, ktorá nedovoľuje vojenské riešenie konfliktov a nepripúšťa ani agresiu s dôvodom „postavili sme tam cesty a nemocnice, buďte vďační“.

Cieľom tejto Putinovej pasáže je delegitimizácia Ukrajiny, vytvorenie optiky, že nemá právo na samostatné rozhodovanie, a dojmu, že Rusko napravuje historickú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie