Denník N

Maďarský parlament volí v marci prezidenta, kandidátom extrémistov je bývalý historik Slovenskej akadémie vied

Zuzana Čaputová na návšteve u maďarského prezidenta Jánosa Ádera v roku 2019 v Budapešti. Foto - TASR/MTI
Zuzana Čaputová na návšteve u maďarského prezidenta Jánosa Ádera v roku 2019 v Budapešti. Foto – TASR/MTI

Pred aprílovými parlamentnými voľbami čaká Maďarsko ešte voľba prezidenta. Jasnou favoritkou je kandidátka vládneho Fideszu, ale svojich kandidátov majú aj spoločná opozícia a krajná pravica, za ktorú kandiduje bývalý člen Aliancie.

Novou prezidentkou Maďarska bude od mája pravdepodobne bývalá ministerka pre rodinné záležitosti a bývalá podpredsedníčka vládneho Fideszu Katalin Nováková. Túto pozíciu tak bude prvýkrát v Maďarsku zastávať žena.

V Maďarsku volí prezidenta parlament. Súčasnému prezidentovi Jánosovi Áderovi, ktorý patrí medzi zakladateľov Fideszu, končí druhý mandát 10. mája a v ďalších voľbách už podľa ústavy kandidovať nemôže. Voľba sa bude konať 10. marca.

Premiér Viktor Orbán v decembri oznámil, že jeho kandidátkou bude ministerka Katalin Nováková.

Svojho kandidáta si po dlhom váhaní vybrala aj spoločná opozícia: pred niekoľkými dňami oznámili, že to bude ekonóm, právnik a podnikateľ Péter Rónai, ktorý emigroval do Spojených štátov amerických po maďarskej revolúcii v roku 1956.

Na zvolenie nového prezidenta je potrebná dvojtretinová väčšina poslaneckých hlasov. Vládny Fidesz takúto väčšinu má, takže nominácie ostatných sú v podstate len symbolické.

Opozičné strany tvrdia, že pre ne bude dôležité už len to, že ich kandidát môže vystúpiť v parlamente pred voľbou s 15-minútovým prejavom.

Svojho kandidáta však nebude mať iba opozičná koalícia, ale aj menšie strany a hnutia. Extrémistické hnutie Mi Hazánk (Naša vlasť), ktoré sa vyčlenilo z Jobbiku, keď sa táto strana prestala hlásiť ku krajnej pravici, označil za svojho nominanta historika Gyulu Popélya zo Slovenska, ktorý bol aj členom strany Aliancia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie