Denník N

Filmár Julény: Sliač si dobre pamätá sovietskych okupantov, teraz s Američanmi prichádzajú konšpiračné teórie

Jakub Julény a ruský MiG na Sliači. Foto N – Andrej Bán
Jakub Julény a ruský MiG na Sliači. Foto N – Andrej Bán

Obaja jeho starí otcovia boli letci. Jeden vojenský, druhý civilný. Filmový režisér Jakub Julény (36) hovorí o Sliači, kde vyrastal a kde aj dnes žije. V roku 1992 odtiaľ odišla okupačná sovietska armáda. Dnes tam miestni podliehajú mýtom a propagande o „amerických okupantoch“, ktorí majú na budúci rok „obsadiť“ tamojšie vojenské letisko.

Ako by ste opísali genius loci, duch tohto miesta?

Práve v tejto dobe som o tom začal uvažovať. Na Slovensku sotva nájdeme iné miesto ako Sliač, ktoré má takú intenzívnu, až fyzickú skúsenosť s okupáciou ’68. Po roku 1989 sovietske vojská odišli, Sliač však veľmi poznačil mečiarizmus, privatizácia kúpeľov Viliamom Soboňom. Na budúci rok plánovaným príchodom našich amerických spojencov sa ten príbeh v oblúku uzatvára. Akoby som pod oknami videl súboj civilizácií, je to také „akvárium“, v ktorom sa dá zhustene pozorovať dianie nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Uvažujem, že to spracujem ako film.

Aký je váš názor na pripravovanú prítomnosť Američanov na Sliači?

Beriem to ako našu povinnosť, prispieť v tejto dobe agresie Ruska voči Ukrajine k plneniu obranných záväzkov. A nedá sa to porovnať so sovietskou okupáciou, do NATO sme vstúpili dobrovoľne.

Čo na to hovoria vaši príbuzní?

Poviem o babičkách, dedkovia už nežijú. Jedna má 90 rokov a veľmi dobre si pamätá, čo tu Rusi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obranná dohoda s USA

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie