Denník N

Ján Lunter, ktorý porazil Kotlebu, už nebude kandidovať. Ako župan ho chce nahradiť syn Ondrej Lunter

Ondrej Lunter. Foto – BBSK
Ondrej Lunter. Foto – BBSK

Ondrej Lunter kandiduje za župana v Banskobystrickom samosprávnom kraji ako nezávislý, chce získať širokú podporu strán okrem Smeru, ĽSNS a Republiky.

Banskobystrický župan Ján Lunter už do ďalších volieb nepôjde.

Kandidovať bude jeho syn a vicežupan Ondrej Lunter. Hovorí, že sa bude v prípade zhody na programe uchádzať o podporu demokratických strán, a menuje, koho podporu nechce: fašistov a Smeru Roberta Fica.

Do kampane ide s heslom: Lunter, župan novej generácie.

V politike tak na jeseň skončí 70-ročný Ján Lunter, za ktorým sa v roku 2017 zjednotila veľká väčšina regionálnej aj celoslovenskej politickej scény a ktorý porazil vtedajšieho župana Mariana Kotlebu.  „Rozhodol som sa nepokračovať. Nasadenie, ktoré je potrebné, nemôžem garantovať vzhľadom na svoj vek,“ povedal Ján Lunter.

„Nie je to len podpora otca synovi, ale aj politikovi, ktorý v minulých voľbách získal veľa hlasov,“ hovoril Ján Lunter po boku so svojím synom. „Dôverujem jeho schopnostiam, odhodlaniu, poznám jeho prácu.“

Nasledujúce voľby budú v mnohom iné – predovšetkým hrozba z Kotlebu už nie je bezprostredná a tentokrát už budú voľby primátorov a županov spojené.

Kto sa môže uchádzať o post župana

Keď sme sa Ondreja Luntera (34) pýtali v decembri uplynulého roku, či bude kandidovať na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, odpovedal, že prvé musí byť rozhodnutie terajšieho župana, či bude chcieť pokračovať, a potom uvidí. Rozhodnutie padlo a terajší predseda BBSK Ján Lunter (70) kandidovať už nebude.

„Bolo to v prvom rade rodinné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Lunter

Slovensko

Teraz najčítanejšie