Denník N

Je čas, aby Slovensko zmenilo smer

Je nezodpovedné vytvárať falošnú ilúziu, že podpísaním dokumentu o odmietnutí Smeru bude všetko vyriešené.

Autor je predsedom strany Most-Híd

Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že vládny Smer získava späť svojich voličov. A, žiaľ, deje sa to aj vďaka prebiehajúcej utečeneckej kríze, ktorá Smeru poslúžila aj na to, aby prekryla kauzy nákupu predraženého CT v Piešťanoch či podivnú reštrukturalizáciu Váhostavu.

Vo verejnosti čoraz častejšie zaznieva hlas, že Slovensko je na najbližšie štyri roky odsúdené na pokračovanie vlády Smeru, či už v jednofarebnej, alebo v koaličnej vláde. Ja osobne som presvedčený, že to tak po voľbách vôbec nemusí byť.

Ak si spomeniem na rok 2010 a situáciu, ktorá bola necelých päť mesiacov pred parlamentnými voľbami, tak mi v mnohom pripomína súčasnosť. Len na pripomenutie chcem zopakovať, že popularita Smeru v januárovom prieskume v roku 2010 bola 41,4 percenta a takmer nikto si nevedel predstaviť, že by po voľbách v júni 2010 mohla nastať zmena.

V politike sa však za päť mesiacov dokáže udiať veľmi veľa a mám pocit, že rok 2010 sa môže zopakovať. Musíme, a nielen Most-Híd, však pre to spraviť maximum.

V roku 2010 sa podarilo zostaviť vládu odhodlanú prijímať systémové zmeny vo verejných financiách, v justícii či znižovaní korupcie. Štyri strany podpísali spoločný programový a politický dokument – koaličnú zmluvu, v ktorom sa zaväzovali „riešiť zložité spoločenské, ekonomické, sociálne a duchovné problémy na Slovensku a prispieť k ich riešeniu na európskej úrovni“.

Bohužiaľ, všetci vieme, ako to po necelom poldruha roka dopadlo. Preto sa mi zdá nenáležité a falošné od niektorých opozičných strán žiadať podpisovanie spoločných dokumentov, ktoré, ako sme mohli vidieť v minulosti, boli pre nich len zdrapom papiera.

Takisto si myslím, že je nezodpovedné vytvárať falošnú ilúziu u občanov, že podpísaním dokumentu o odmietnutí Smeru bude všetko vyriešené a že z politických strán, ktoré ho podpíšu, vznikne automaticky vláda. Lebo tak to nefunguje a ani nebude fungovať, ako sme sa všetci mohli presvedčiť.

Stabilita, vzájomná dôvera a zodpovednosť jednotlivých strán sa vytvorením alternatívy, ktorej jediným spoločným menovateľom je len odpor voči Smeru, získať nikdy nedá. Náročnejšie je robiť s plnou vážnosťou rozhodnutia a prijímať kompromisy, aby vláda, ktorá vzíde z volieb, aj dovládla. A to sa nedá robiť pred médiami, verejnými predstaveniami a dupotaním nohami. Ľudia nepotrebujú od politikov počuť hádky, ale riešenia ich každodenných problémov.

Aj preto sme už pred viac ako polrokom na Republikovej rade strany Most-Híd deklarovali potrebu vytvorenia skutočnej, stabilnej, programovej a hodnotovej alternatívy voči vláde Smeru. Alternatívu by podľa nás mali tvoriť strany Most-Híd, Sieť a KDH. Chcem zopakovať a vyjadriť svoje jednoznačné presvedčenie, že verejné vyjadrenie o pripravenosti spolupracovať po voľbách od predstaviteľov týchto dvoch strán je na vytvorenie takejto alternatívy kľúčové.

Musíme ukázať ľuďom, že vládnuť sa dá aj inak, ako to robí dnes Smer. Že nie je potrebné na konci volebného obdobia prijímať sociálne balíčky, aby ľudia zabudli, že vláda takmer štyri roky nebola schopná vyriešiť najvážnejšie problémy tejto krajiny a jej občanov.

Musíme hovoriť o tom, ako chceme znižovať nezamestnanosť, vytvárať konkurencieschopné podnikateľské prostredie, pomáhať regiónom, budovať na Slovensku právny štát, zamedziť úniku peňazí v zdravotníctve, znižovať korupciu či aktívne sa spolupodieľať na hľadaní riešení európskych problémov. Ja osobne robím a budem robiť všetko pre to, aby Slovensko po 5. marci zmenilo smer.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie