Denník N

V starých veciach hľadá nové príbehy

Z výstavy Jany Zatvarnickej vo Východoslovenskej galérii. Foto - Tibor Czitó
Z výstavy Jany Zatvarnickej vo Východoslovenskej galérii. Foto – Tibor Czitó

Vo Východoslovenskej galérii v Košiciach má výstavu výtvarníčka Jana Zatvarnická. Okrem vlastných experimentálnych malieb v nej vystavila aj artefakty zapožičané z múzeí.

Na jednom z obrazov vidieť načierno namaľovaný nápis v cyrilike. Neviem, čo presne znamená, a keď sa na význam pýtam jeho autorky, dostávam rovnako negatívnu odpoveď. Vraj to nie je dôležité.

Dôležitý je však proces, ktorý je spojený so vznikom obrazu. Výtvarníčka Jana Zatvarnická totiž nápis zbadala na veľkom ikonostase v drevenom kostolíku v Ruskej Bystrej. Urobila si preto rýchly náčrt, ten si odložila a po čase sa k nemu vrátila – premaľovala ho na veľký jemný papier, ten si vzápätí položila na zem, pristúpila k nemu a vlastným telom namočeným vo farbe sa na ňom otlačila.

„Nešla som tam pre to, aby som vytvorila umelecké dielo. To sa ani nesnažím robiť. Väčšinou je to tak, že ma niečo zaujme a potom sa to celé spontánne udeje. Veľa vecí mi totiž začne dávať zmysel až po týždňoch alebo mesiacoch, keď zvyknem na obraze niečo uvidieť. Podľa toho začínam pridávať vrstvy farieb alebo materiálov. Aj keď sa mi niekedy možno ani nepáči, akým smerom sa veci vyvíjajú, nechám ich žiť si svoj vlastný život,“ vraví Jana Zatvarnická.

Dielo zo série Modliacich obrázkov je súčasťou jej veľkej samostatnej výstavy vo Východoslovenskej galérii. Abstraktné plátna inšpirovanými „terénnymi“ vychádzkami však tentokrát doplnila aj muzeálnymi artefaktmi. Vzniká tak nečakaná kombinácia s konkrétnou a aktuálnou výpoveďou.

Dielo s nápisom v cyrilike zo série Modliace obrázky, 2019 – 2022. Foto – archív autorky
Z výstavy Jany Zatvarnickej vo Východoslovenskej galérii. Foto – Tibor Czitó
Jana Zatvarnická. Foto – Robert Gabriš
Z výstavy Jany Zatvarnickej vo Východoslovenskej galérii. Foto – Tibor Czitó

Úlomky minulosti

To, že ju v Ruskej Bystrej zaujal práve nápis na ikonostase, nie je náhoda. Janu Zatvarnickú totiž už od detstva zaujímali rôzne predmety s nánosom minulosti, ktoré sama zbierala.

Išlo napríklad o kosti, geologické formy či kamene, ktoré ako rodáčka z Michaloviec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie