Denník N

O tom, či Rusko zaútočí, rozhoduje izolovaný jedinec s obmedzenou životnou skúsenosťou. Putin

Tam niekde za dverami je okolitý svet. Foto – kremlin.ru
Tam niekde za dverami je okolitý svet. Foto – kremlin.ru

Autor je politický geograf, pôsobí na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity a na Metropolitnej univerzite Praha

Videli ste Formanov film Ľud verzus Larry Flynt? Ak áno, možno si spomeniete na scénu, v ktorej je už veľmi bohatý, od alkoholu a drog závislý Larry zabarikádovaný vo svojej luxusnej rezidencii a odmieta sa vzdať polícii až dovtedy, kým pre dianie okolo jeho vily neprerušia vysielanie všetky spravodajské TV kanály v Los Angeles a nezačnú sa venovať len jemu. Putinovo konanie v posledných rokoch sa tomu v mnohých aspektoch, žiaľ, podobá.

Všetci, čo sa Rusku dlhodobo venujú, vedia, že Putin sa pre covid-19 v podstate úplne izoloval. Aj naďalej sa, samozrejme, necháva vidieť v médiách (nikomu inému nie je venovaná taká pozornosť), ale stiahol sa do „bunkra“, odkiaľ komunikuje s verejnosťou, členmi vlády alebo gubernátormi.

Bunkre má údajne dva, oba úplne identické, aby nebolo možné ľahko zistiť, kde sa práve nachádza. Jeden v Moskve, v rezidencii Novo Ogariovo, kde sa zdržiava radšej ako v Kremli, a druhý zrejme v rezidencii Bočarov Ručej na juhu pri Soči. Nie je však vylúčené, že by ten druhý mohol byť v obludnom paláci, ktorý si podľa známeho filmu, čo o ňom natočil Alexej Navaľnyj, nechal postaviť v Gelendžiku.

K tomu treba pripísať ďalšie izolačné faktory. Putin nemá mobilný telefón a nepoužíva internet. Všetky informácie, ktoré sa k nemu dostanú, teda musia prejsť nejakým filtrom.

Zrejme mu ich dodávajú spravodajské služby a je otázka, čo a prečo mu (ne)oznamujú. Z televíznych záberov zverejnených z rokovaní s vysoko postavenými úradníkmi a ďalšími dôležitými členmi ruského politického či ekonomického establišmentu vyplýva, že takéto stretnutia prebiehajú v štandardnom móde: Putin nariadi, aby mu bolo podané hlásenie, načo dotyčného informuje o chybách, ktorých sa dopustil, nariadi ich nápravu a zadá nové úlohy (to, že sa v reáli väčšinou nič nezmení, je iná vec).

Čo ďalšie verejnosť vidí? Keď práve nestavia do laty podriadených, hrá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie