Denník N

Ticho pred búrkou. Kým na Donbase sa strieľa, v Kyjeve s humorom očakávajú aj to najhoršie (reportáž)

Moderný Kyjev. Foto N - Vladimír Šimíček
Moderný Kyjev. Foto N – Vladimír Šimíček

Máme plán B, ale zatiaľ sme sa nezbalili do núdzového batoha, hovoria obyvatelia Kyjeva, ktorí sa pripravujú na najhorší scenár ruskej ofenzívy. Americkí aj ruskí diplomati už odišli.

„Už sme si skontrolovali pivnicu. Náš podzemný protibombový kryt. Dá sa tam dostať, je tam elektrina a to je všetko,“ rozpráva ukrajinský profesor politológie Oleksyj Haran, keď sa pýtame, či má s rodinou pripravený plán B.

V Kyjeve o ňom hovorí skoro každý.

Napriek tomu to znie stále až neuveriteľne surreálne pri pohľade na vibrujúci a zároveň pokojný bulvár Chreščatyk, ktorý ústi na Námestie nezávislosti, kde sa v tomto storočí odohrali už dve prodemokratické revolúcie.

Portréty obetí „nebeskej stovky”, ktoré zabili snajperi vo februári 2014, sú neustále obložené ružami, sviečkami a modro-žltými stužkami. A ľudia sú od ruskej anexie Krymu a okupácie časti Donbasu akosi zvyknutí žiť v stave pohotovosti.

Každý má plán B. My máme Ľvov

„Máme tu vojnu už ôsmy rok, pre nás to nie je nič nové. No hlavne máme pocit, že informácie americkej rozviedky sú veľmi presné. Skutočne sa obávame, že Kyjev

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie