Denník N

Keby si si viac verila, bolo by ti lepšie. Ako ženám podsúvame, že chyba je v nich

Ilustračné foto - Flickr
Ilustračné foto – Flickr

Kým sebavedomý, sebaistý muž má tie najlepšie hodnotenia, ženy, ktoré sa javia sebavedomé, tak priaznivo posudzované nie sú.

Nedarí sa vám presadiť sa v práci? Vaše vzťahy sú nanič? Trápi vás, že na vašu postavu výrobcovia odevov či obchodníci nemyslia? Deti vám skáču po hlave a doma vás nerešpektuje ani len domáci miláčik? Váš sexuálny život je totálna bieda? Začnite si viac dôverovať! Buďte sebavedomejšie a uvidíte, že všetko bude inak!

Toto si ženy môžu prečítať nielen v ženských magazínoch, ale aj na sociálnych sieťach, kde sa im takto prihovárajú rôzne influencerky alebo sa s tým stretnú aj pri spoločenských debatách.

Sebavedomie má byť pomaly liekom na všetko. Hovorí sa dokonca už aj o kultúre sebavedomia, hoci sú sociologičky aj sociológovia, ktorí hovoria, že výstižnejšie by zrejme bolo hovoriť o kulte, a nie kultúre.

Dve vedkyne – profesorka sociológie Rosalind Gillová a profesorka komunikácie Shani Orgadová vydali koncom minulého roka knihu Confidence Culture, v ktorej tento fenomén skúmajú a prichádzajú k záveru, že môže byť pre ženy viac škodlivý ako prínosný.

Chce niekto sebavedomé ženy?

Jeho podstatou totiž je, že v dievčatách a ženách vytvára dojem, že za problémy, s ktorými sa v živote od detstva stretávajú, môže to, že nemajú dosť sebavedomia.

Často pritom ide skôr o to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie