Denník N

S Putinom by sa mali rozprávať na súde v Haagu, hovorí ukrajinský spisovateľ Andrij Bondar

Andrij Bondar. Foto - archív A. B.
Andrij Bondar. Foto – archív A. B.

Ukrajinský spisovateľ a publicista Andrij Bondar reaguje na Putinove slová o Ukrajine a vyvracia aj časté mýty o rusko-ukrajinskej vojne. Zvlášť ho vytáča mýtus o tom, že Ukrajinu dnes bránia fašisti a sfanatizovaní nacionalisti.

„Môj vzdialený príbuzný Ruslan Konošenko – obyčajný chlapec z dediny – nebol ani fašistom, ani sfanatizovaným nacionalistom. Jednoducho miloval svoju krajinu, prihlásil sa preto dobrovoľne do armády a zahynul pod betónovými úlomkami doneckého letiska v zime 2015,“ opisuje v rozhovore.

„Je pravdou, že dnes niektorí Slováci môžu nazývať sfanatizovanými nacionalistami všetkých Ukrajincov – Putin ich urobil takými svojimi vlastnými rukami,“ dodáva.

Rozhovor vznikol v stredu večer (23. 2.), pár hodín nato Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Andrij Bondar (1974)

Ukrajinský spisovateľ, prekladateľ, kritik a publicista. Vyštudoval históriu a teóriu literatúry na akadémii Národnej univerzity v Kyjeve-Mohyle. Ako 22-ročný vyhral literárnu súťaž pre mladých spisovateľov. Krátko nato vydal svoju prvú básnickú zbierku Jarná heréza (1998), po ktorej nasledovali ďalšie knihy. Jeho básne boli preložené do viacerých jazykov. Ako novinár publikoval vo viacerých ukrajinských a zahraničných novinách vrátane Frankfurter Allgemeine Zeitung. Žije v Kyjeve.

Aké to bolo pre ukrajinského spisovateľa počúvať prejav Vladimira Putina, v ktorom hovoril, že Ukrajinu vymyslel Lenin a že Rusi a Ukrajinci sú vlastne jeden národ?

Ja som to ani nepočúval. Bola by to preňho príliš veľká česť. Ja si také niečo môžem len prečítať. Ale žiadnu bolesť ani krivdu som pri tom necítil – sú to príliš silné emócie na to, aby ste ich nechali usadiť sa vo vás v takom ťažkom období.

Putin len konštatoval to, čo my už aj tak dávno vieme o ňom aj o jeho štáte: Ukrajinu chce buď pokoriť, alebo zničiť. Nie je to žiadna novinka. V skutočnosti je Ukrajina vtiahnutá do tejto vojny nie posledných osem rokov, ale už niekoľko storočí. Aj vďaka tomu sme si už vytvorili dobrú historickú pamäť. Nemáme žiadne ilúzie. Aj preto toto historizofické „obnaženie metódy“ zo strany Putina, ktorý svoju cársku nenávisť tentoraz ani nezaobalil do „krásnodušného“ pozlátka, je v istom zmysle dokonca akousi úľavou. Väčšina z nás teda vnímala tento prejav ako priame vyhlásenie už dávno začatej vojny.

Čo by ste mu na ten jeho prejav odpovedali?

Nič. S maniakmi a psychopatmi sa nerozpráva. Nič mu nevysvetlíš a o ničom ho nepresvedčíš. O ničom ho nedokázali presvedčiť ani Scholz, ani Macron, ani Erdoğan. A pritom oni na to majú viac prostriedkov a asi aj výrečnosti ako ja. S Putinom by sa mali rozprávať na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu. Len tam by mohli odkryť skutočnú podstatu jeho „ukrajinozávislosti“, rozkódovať zložité traumy jeho chorej duše, rozpitvať všetky detské komplexy a duševné krivdy.

Putin nás vníma ako odbojné panstvo, ktoré podľa historického práva a podľa práva silnejšieho má patriť jemu. Je medzi nami významný koncepčný rozpor. Ako raz za podobných okolností povedala Golda Meirová, „byť či nebyť – to nie je otázka kompromisu. Buď budeš, alebo nebudeš.“

Dnešná otázka znie: Buď Putin, alebo Ukrajina. No aj my pripúšťame, že všetky tieto exkurzy do histórie v skutočnosti nie sú adresované nám, ale obyvateľom putinovského Ruska. Len im možno natlačiť do hlavy, že Ukrajinu vymyslel Lenin, alebo že my sme s nimi jeden národ. Rusov, ktorí otáčali toky riek a sťahovali celé národy, dnes možno presvedčiť o čomkoľvek. Dokonca aj o nepoškvrnenosti Marie Ivanovny Šelomovej, matky Putina…

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie