Denník N

Kde môžete prispieť na pomoc Ukrajine: mimovládky zbierajú peniaze na pitnú vodu, lieky či pomoc deťom

Vojna na Ukrajine zasiahla milióny ľudí. Žena s dieťaťom opúšťajú Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti. Foto - TASR/AP
Vojna na Ukrajine zasiahla milióny ľudí. Žena s dieťaťom opúšťajú Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti. Foto – TASR/AP

Prinášame prehľad mimovládnych organizácií, ktoré robia zbierky na pomoc vojnou zasiahnutej Ukrajine. (aktualizované v decembri 2022)

Človek v ohrození: voda, jedlo, ubytovanie, psychologická podpora

Človek v ohrození zbiera peniaze na pitnú vodu a jedlo, bezpečné ubytovanie či psychologickú podporu. Prvých 20-tisíc eur okamžite vyčlenili na pomoc pre ohrozených ľudí z humanitárneho fondu, ktorý tvoria pravidelní darcovia z Klubu priateľov.

„Vojna v našom bezprostrednom okolí je to najhoršie, čo sa mohlo stať. Konflikt prinesie množstvo obetí a mnoho ľudí bude nútených hľadať bezpečie inde,“ vraví koordinátor humanitárnej pomoci Človeka v ohrození Marián Cehelník. Ľudí preto prosia o pomoc.

Dary použijú na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí pre vojnu opúšťajú svoje domovy, a na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov.

Na Ukrajine pomáhajú už dlhšie. V Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sú veľké problémy, opravovali zničené potrubia a zabezpečovali pitnú vodu pre nemocnice, školy a domovy pre seniorov. Pomáhali aj deťom a rodičom spracovávať psychologické traumy z konfliktu.

Dôchodcom na východe Ukrajiny zabezpečili palivo na kúrenie, na ktoré nemali peniaze, aby mohli prežiť zimu v teple a zdraví. Opravili 50 zničených domov a zamestnali 24 opatrovateliek, ktoré sa starali o 144 starých ľudí 10 mesiacov.

Tu sa im dá poslať finančný dar aj nastaviť pravidelný príspevok.


Humanitárna organizácia Magna: zdravotná starostlivosť aj na Donbase

Na Ukrajine má organizácia Magna zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu, ktorý aktuálne smeruje z Kyjeva do vojnovej oblasti na východe krajiny. „Tím Magny na mieste je v úzkom kontakte so zdravotnými centrami a koordinuje pomoc smerujúcu do zdravotného zariadenia Schastia, ktoré bolo vo štvrtok ráno napadnuté,“ hovorí z priamo z Ukrajiny Roman Barylo, operačný koordinátor Magny.

Rozsah pomoci sú pripravení okamžite rozšíriť a pomôcť deťom a ich rodinám v núdzi. „Vo vojne trpia vždy tí najzraniteľnejší, bežní ľudia. Agresia a útok na Ukrajinu ohrozuje životy a zdravie miliónov,“ vraví operačná riaditeľka humanitárnej organizácie Magna Denisa Augustínová.

Viac ako tri milióny obyvateľov východnej Ukrajiny je už dlhodobo odkázaných na humanitárnu pomoc a pretrvávajúci vojnový konflikt  situáciu stále zhoršuje. Najťažšie podmienky sú v okolí takzvanej kontaktnej línie, v akomsi nárazníkovom pásme medzi znepriatelenými stranami. K najohrozenejším patrí viac ako 300-tisíc detí.

Magna pôsobí na Ukrajine od roku 2019 a v oblasti Luhanska a Donecka poskytuje zdravotnú starostlivosť.

Prispieť sa dá cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836, celých desať eur Magna použije na pomoc pre Ukrajinu.

Peniaze je možné darovať aj na účet: SK87 1111 0000 0013 3179 3900.


Integra: pomoc na Ukrajine, v Poľsku aj na Slovensku

„Ľudia sú v šoku, že k došlo k tomu najhoršiemu”, hovorí Sergej, pracovník partnera organizácie Integra v Kyjeve, a pokračuje: „Ľudia na uliciach sa navzájom povzbudzujú. Neviem, ako dlho budú fungovať banky. Pred lekárňami sa tvoria obrovské rady. Z Kyjeva sa nedá dostať preč. Doprava je ochromená.“

Nadácia Integra pomáha v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, v Poľsku aj na Slovensku. Na Ukrajine pomohli zriadiť dočasné útočisko blízko Kyjeva pre ľudí v pohybe. V Poľsku, kam pred pár dňami dorazili prví ľudia z Ukrajiny, zabezpečujú ubytovanie a stravu v spolupráci s partnerom Mission to the East Poland. Na Slovensku spolu s partnermi z cirkví a neziskových organizácií hľadajú možnosti na pomoc pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny.

Prispieť jednorazovo alebo pravidelne môžete cez Integru tu.


Slovensko-ukrajinská humanitárna organizácia Sme spolu: lieky a obväzy

„Mám strach, čo bude. Do dnešného rána som si to nevedela predstaviť, ale silu beriem z toho, že sa od rána ozývajú ľudia, ako môžu pomôcť,“ vraví líderka organizácie Sme spolu Anna Shvachka.

V piatok mala letieť do Kyjeva, kde žijú jej rodičia, vzdušný priestor nad Ukrajinou však uzavreli a od štvrtkového rána rieši telefonáty, aby skoordinovala pomoc Ukrajincom zasiahnutým vojnou. V Kyjeve a na východe Ukrajiny majú dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú nemocniciam v zabezpečovaní liekov a ďalšieho zdravotníckeho materiálu pre zranených.

Vyzbierané peniaze okamžite použijú na nákup potrebných liekov či obväzov. V tejto chvíli riešia, v akej podobe sa pustia do materiálnych zbierok na Slovensku.

Organizácia Sme spolu v minulosti pomohla detským domovom na Ukrajine, Luhanskej detskej nemocnici či Ukrajincom, ktorí utiekli pred nebezpečenstvom. Na Slovensku podľa Shvachkej združujú komunitu 21-tisíc Ukrajincov žijúcich u nás.

IBAN bankového účtu Sme spolu: SK36 1100 0000 0029 4401 8629

Darovacia webstránka s možnosťou nastaviť aj opakované dary tu.


Slovenská katolícka charita: akútne potreby, strava, ubytovanie

Slovenská katolícka charita (SKCH) Vyhlásila celoslovenskú zbierku Pomôžme ľuďom na Ukrajine! Peniaze použijú na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu, stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb, v spolupráci s ukrajinskou charitou a lokálnou Caritas Donetsk, ktorá je dlhodobým partnerom SKCH.

„Vo svete utrpenia, ktoré vojna prináša, je našou odpoveďou solidarita a zmierenie. Mlčanie nie je namieste, najmä ak ide o nášho suseda, ktorému po 8-ročnom konflikte dochádzajú sily,“ povedal generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Na Ukrajine pôsobia od vypuknutia konfliktu v roku 2014. Potravinami, liekmi a psychologickou pomocou pomáhajú aj rodinám, ktoré z oblastí konfliktu utiekli od roku 2020.

Číslo účtu verejnej zbierky Slovenskej katolíckej charity Človek v núdzi je SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 380.

Prispieť sa dá aj online a nastaviť aj mesačné príspevky cez web charita.darujme.sk.


#KtoPomôžeUkrajine

Viac ako tridsať mimovládnych organizácií spoločne iniciovalo výzvu #KtoPomozeUkrajine na podporu Ukrajiniek a Ukrajincov v ohrození.

Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine alebo pomoc tým Ukrajinkám a Ukrajincom, ktorí budú hľadať bezpečie na území Slovenska.

„100 % peňazí získaných cez Donio n. f. pomôže Ukrajincom a Ukrajinkám prostredníctvom práce mimovládnych a občianskych organizácií priamo na mieste alebo vďaka ich pôsobeniu u nás doma. Financie budú rozdelené podľa aktuálnych potrieb,“ píšu mimovládky.

Peniaze je možné darovať tu.


Ďalšie možnosti pomoci:

Úsmev ako dar pomáha rodinám, ktoré pred hrozbou vojny museli utiecť z východu Ukrajiny do Užhorodu. „Po presťahovaní z hotela žijú v skromných príbytkoch a sú vďační za každú pomoc. Pomáhame s úhradou energií, liekov a zdravotných pomôcok, lekárskych výkonov i operačných zákrokov či rekvalifikáciou do potrebného zamestnania,“ píšu o zbierke. Podporiť môžete Úsmev ako dar tu.

Depaul Slovensko vyhlásilo krízovú zbierku na pomoc kolegom Depaul Ukrajina – pomáhajú nielen ľuďom na ulici, ale aj iným, ktorí z dôvodu vojny ušli alebo stratili svoj domov. Prispieť môžete tu.

Fond na pomoc ukrajinským vojakom Vráť sa živý

Prispieť je možné aj priamo ukrajinskej armáde cez ukrajinskú národnú banku.

Začala sa vojna. Čo môžem ja urobiť pre Ukrajinu?

  1. Zostaňte pokojní. Najbližšie obdobie bude ťažké pre každého, buďte trpezliví a dobrí k svojmu okoliu.
  2. Ak poznáte nejakých Ukrajincov a Ukrajinky, napíšte im alebo zavolajte, vyjadrite im podporu a spýtajte sa, či im môžete nejako pomôcť. Potrebujú vedieť, že nie sú sami.
  3. Čoskoro sa objaví množstvo falošných správ a dezinformácií vrátane dramatických falošných videí a fotografií. Nešírte nič, čo nemáte z overeného zdroja. Rozprávajte sa s ľuďmi vo svojom okolí o konflikte a odporučte im seriózne zdroje informácií. Okrem slovenských médií správy priamo z Kyjeva v angličtine ponúka napríklad Kyiv Independent, nezávislými médiami v Rusku sú napríklad Novaja Gazeta a Dožď. Všetko o vojne proti Ukrajine od Denníka N nájdete na dennikn.sk.
  4. Dajte slovenským politikom vedieť, že mier a životy ľudí sú pre vás dôležitejšie ako vlastné pohodlie. Požadujte sankcie proti Rusku, aj keby to malo mať určité ekonomické dôsledky pre Slovensko.
  5. Pomôžte finančne. Napríklad aj cez mimovládky uvedené v tomto texte.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie