Denník N

Teraz je čas na amnestiu pre užitočných idiotov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prijmime každého, kto sa preberie hoci aj pätnásť minút po dvanástej, pretože týchto ľudí budeme veľmi potrebovať.

Český prezident Miloš Zeman, dlhé roky jeden z najvplyvnejších podporovateľov Ruska, menej než osem hodín po začatí ruského útoku na Ukrajinu vyhlásil, že sa v otázke invázie mýlil. Prezidenta Putina označil za šialenca, ktorého treba izolovať, vyzval na oveľa tvrdšie sankcie a varoval pred „zbabelým kompromisom“ tvárou tvár k agresorovi.

Všetci na Slovensku, ktorí doteraz kopali za Rusko, sú dnes v rovnakej dileme, ako bol dnes ráno Zeman. Boli roky facebookoví hrdinovia, bezpečne ukrytí za monitormi, a drukovať Putinovi bol pre nich spôsob, ako byť zaujímavý, ako získavať popularitu, ako ísť proti prúdu, ako rozčuľovať nudných liberálov.

Nikdy si nemysleli, že by naozaj mohlo byť niekedy Ruskom ohrozené ich pohodlie alebo bezpečnosť.

Žiaden z nich nechce žiť v Rusku. Nikto sa nechce voziť na Lade. Ale najmä nikto z nich nechce žiť v krajine s cenzurovanými médiami, pretože by sa do nich nemuseli dostať, a nikto nechce žiť v krajine, kde sa zatvára do väzenia za roztvorený transparent alebo len tak za nič, lebo chápu, že sami by mohli kedykoľvek vo väzení skončiť.

Teraz budú niektorí z užitočných idiotov chrliť naďalej proruské šialenosti (SNS to stihla ako prvá), ale mnohí sú určite od rána v šoku, že to nebola len hra, a budú v pokušení otočiť ako prezident Zeman.

My potom budeme v pokušení urobiť z nich terč svojho terajšieho hnevu a beznádeje, ale navrhujem urobiť opak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie