Denník N

Ľudia si píšu o voľných bytoch a chatách pre utečencov. Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine zverejnila formulár, kde sa môžu hlásiť

Dvojica s kočíkom prechádza okolo veľkej fotografie venovanej pamiatke ľudí zabitých počas vojny na Donbase. Foto - TASR/AP
Dvojica s kočíkom prechádza okolo veľkej fotografie venovanej pamiatke ľudí zabitých počas vojny na Donbase. Foto – TASR/AP

Štát nemá veľa možností, kam prichýliť utečencov z Ukrajiny. Kľúčovými budú ľudia ochotní pomôcť, medzi sebou si už rozposielajú správy o voľných izbách. Migračný úrad by chcel koordinovať spontánne ponuky, ako to robia v Česku.

Po prebudení ju na telefóne čakala správa od 36-ročnej kamarátky Aliny z Kyjeva: „Putin zošalel a napadol nás. Ak by sme utekali, prosím, nevieš o nejakom byte?!?“

Keď si to Alena Drotovanová z Košíc prečítala, roztriasli sa jej ruky, okamžite však odpísala, že ju prichýli s mužom aj dvoma malými deťmi – päťročnou Annou a trojročným Oleksom.

S Alinou je roky kamarátka, spoznali sa v Prahe pred šestnástimi rokmi, obe tam študovali na vysokej škole. „Je mi strašne smutno z toho, čo sa deje. Pomôžeme im, ako budeme môcť,“ vraví Drotovanová.

Boje na Ukrajine zasiahli milióny ľudí a mnohí chcú z krajiny odísť, lebo sa boja o život. Na hraniciach so Slovenskom sa už vo štvrtok začali tvoriť kolóny áut. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) oznámil, že umožníme vstup všetkým ľuďom utekajúcim pred konfliktom.

Ľudí ako Alena, ktorí chcú pomôcť, je viac. Viacerí píšu na sociálnych sieťach, že majú voľnú chatu, dom či byt, ale utečencov sú ochotní prichýliť aj u seba doma.

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine zverejnila nový formulár, kam sa môžu darcovia s ponukou bývania prihlásiť.

Po vzore Česka

V Česku zriadila Správa uprchlických zařízení email, kam môžu ľudia, firmy, ale aj samosprávy posielať ponuky ubytovania pre Ukrajincov, ktorí nebudú mať kam ísť. Úrad tak reagoval na spontánne ponuky solidarity, ktorú Česi začali prejavovať po ruskej agresii voči Ukrajine.

To isté pripravuje aj slovenský migračný úrad, tiež chcú vytvoriť emailovú adresu, kam by mohli ľudia posielať ponuky ubytovania.

„Od rána dostávam telefonáty od občianskych aktivistov, ako by vedeli pomôcť. Ozývajú sa Slováci, Maďari, Ukrajinci žijúci na Slovensku… Solidarita je neuveriteľná,“ vraví šéf migračného úradu Ján Orlovský.

Emailovú adresu by chceli zriadiť čo najskôr, takýmto spôsobom by sa dalo Ukrajincom utekajúcim zo svojho domova nájsť dočasnú strechu nad hlavou efektívnejšie.

Časti vojenského vybavenia po ruskom údere v ukrajinskom Charkove. Foto – TASR/AP

Aj dom s pokazeným kotlom pomôže, keď utekáte pred bombou

Výzvu priateľom na nevyužité obytné priestory hocikde na Slovensku, kde by sa dalo prečkať pár mesiacov, zverejnil aj Ján Birčák. Po mame je polovičným Ukrajincom, do svojich 15 rokov žil v Donecku. Na Slovensku je už takmer 25 rokov, na Ukrajine má stále mnoho kamarátov a chce im pomôcť.

„Sľúbil som svojmu blízkemu kamarátovi, že k sebe domov vezmem jeho ženu a dcéru, a takto skúšam pomôcť ďalším,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie