Denník N

Americké tajné služby mali pravdu. Ďalšie scenáre, pred ktorými varujú, sú znepokojivé

Demonštrácia v Estónsku. Foto - TASR/AP
Demonštrácia v Estónsku. Foto – TASR/AP

Dobrý deň, prinášame vám špeciálne vydanie Svetového newsfiltra. Obsahuje text o naplnených predpovediach tajných služieb a sumár najdôležitejších textov o ruskej invázii.

Američania mali, bohužiaľ, pravdu

Americká vláda tie slová opakovala tak často, až sa aj jej vlastní spojenci začali pýtať, či varovania nie sú prehnané. Hrozivé predpovede o tom, že invázia je veľmi pravdepodobná, môže k nej dôjsť už vo februári a Rusko ako zámienku pri nich môže využiť sabotáže či pozvanie od separatistov, niekoľko mesiacov opakoval prezident Joe Biden aj jeho najbližší kolegovia a poradcovia.

Miestami to pôsobilo prehnane a aj ukrajinská vláda tlmila tieto silné slová. Washingtonu, no najmä svojim vlastným občanom, odkazovala, že situácia nie je až taká zlá.

Po troch mesiacoch rastúceho napätia sa napokon potvrdilo, že americké tajné služby mali pravdu. K útoku síce nedošlo 16. februára, ako pôvodne predpovedali, no o týždeň neskôr už Vladimir Putin začal ostreľovať susednú krajinu a poslal do nej tanky, vrtuľníky aj vojakov.

A hoci sa Američanom podarilo splniť jeden zo svojich cieľov – upriamiť pozornosť na to, že hrozí veľká vojna -, ten dôležitejší zámer sa nenaplnil. Verejné varovania Putina neodradili od invázie.

Video: Ako Putin vyhlásil vojnu Ukrajine a hrozí Západu (prejav s titulkami)

Kedy sa začali obávať vojny

Ešte na jeseň sa začali objavovať prvé správy o tom, že Rusko zhromažďuje jednotky pri hranici s Ukrajinou. Hrozba vojny bola vtedy veľmi vzdialená a väčšou témou pre celú Európu boli ďalšie vlny pandémie.

Joe Biden však mal za sebou sériu brífingov, ktoré ho znepokojili. Tajné služby a bezpečnostní poradcovia mu už v októbri vraveli, že ruská invázia je reálnou možnosťou. Americký prezident preto urobil niekoľko neobvyklých krokov.

Ten najdôležitejší sa odohrával mimo tlačoviek a oficiálnych vyhlásení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svetový newsfilter

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie