Denník N

Ukrajinský vedec na Slovensku: Putin je führer. Teraz vraždia Ukrajinu, ale Rusko pôjde ďalej

Feliks Shteinbuk sa zaoberá ruskou literatúrou, pôsobí na Katedre rusistiky a východoeurópskych štúdií UK v Bratislave. Foto – archív F. S.
Feliks Shteinbuk sa zaoberá ruskou literatúrou, pôsobí na Katedre rusistiky a východoeurópskych štúdií UK v Bratislave. Foto – archív F. S.

„Rusko nie je civilizovaný štát. Je to imitácia civilizácie. Svetu nemajú čo ponúknuť, iba silu a jadrové bomby,“ vraví Feliks Shteinbuk, ktorý od roku 2020 pôsobí na UK v Bratislave.

Ukrajinský vedec Feliks Shteinbuk sa s Denníkom N rozprával o vojne na Ukrajine, Putinovi a prokremeľskej propagande. „Ľudia musia vyjsť do ulíc. Musia pochopiť, že Rusko nie je dobrý štát, že je to vrah. Lebo Rusko sem príde a spraví to, čo v roku 1968. Tankami bude dláviť Slovákov.“

Máte na Ukrajine rodinu, bojíte sa o nich?

Áno, mám tam brata. Manželka tam má dcéru aj vnučku. Jej dcéra žije v oblasti, kde sa už bojuje.

Máte od nich správy, sú v poriadku?

Ešte sú v poriadku, ale čo bude ďalej?

Ako dlho ste na Slovensku a čomu sa venujete?

Na Slovensku som od januára 2020. Pôsobím na Katedre rusistiky a východoeurópskych štúdií Univerzity Komenského v Bratislave. Venujem sa ruskej literatúre. Utečencom som od roku 2014, keď Rusi prišli na Krym. Prišli ako okupanti. Nechcel som tam zostať, pochopil som, že tam nebude sloboda. Pre mňa je Ukrajina sloboda.

Moja žena prežila okupáciu Donbasu, je z Horlivky. Lepšie ako ja vie, čo je Rusko zač. Rusko je žalár, riadi sa mizantropickou ideológiou. Klamú a nehovoria pravdu. Všetko, čo hovoria, je len propaganda. Putin je führer. Rusko je ríša. Teraz vraždia Ukrajinu. Keď zavraždia Ukrajinu, pôjdu ďalej. Neprestanú. Poznám to. Všetko som to videl na vlastné oči.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie