Denník N

Strhnuté masky našich domácich putinovcov

Priaznivci Putina a odporcovia USA na proteste Smeru z januára tohto roka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Priaznivci Putina a odporcovia USA na proteste Smeru z januára tohto roka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je to žalostný pohľad a bolestivé zistenie, že ruský prezident sa dnes naplno demaskoval ako Hitler 2.0.

Tie bludy písali a hovorili roky. Nie, reč nie je o slovenských neonacistoch a fašistoch, tí to majú takpovediac v náplni práce.

A nemyslí sa tým teraz ani Smer a Hlas.

Významná časť konzervatívneho spektra, politici bývalí aj súčasní, komentátori, novinári, roky úporne hľadali zámienky a spriadali konšpirácie, len aby Ukrajinu obvinili z toho istého, čo teraz Putin – z údajného nacizmu a militarizmu.

A nejde len o odsúdeniahodnú a poľutovaniahodnú figúru Jána Čarnogurského.

Naratívy kremeľskej propagandy roky šíril, aj keď sa tváril, že sa usiluje o objektivitu, Vladimír Palko. Po voľbách písal 17. marca 2016 pre Postoj o tom, že „Marian Kotleba nie je úplne dokonalý“ (čítate dobre), ale pokryteckí kritici Kotlebu používajú dvojaký meter, keď bagatelizujú alebo ospravedlňujú ukrajinských kotlebovcov.

Spojené štáty, nie Rusko, vytrvalo kritizujú Dag Daniš či Martin Leidenfrost. Znie to navonok ako pokus o férovú žurnalistiku, o súboj slobodných názorov, pokus „priložiť aj tým našim“, dnešný útok Putinovej anticivilizácie na civilizáciu ich však v plnej miere demaskoval ako v lepšom prípade naivných či aspoň po potlesku svojho fanklubu túžiacich.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie