Denník N

Putinova invázia na Ukrajinu je hriech, za ktorý zaplatia všetci Rusi

Prejav, v ktorom Putin oznamuje útok na Ukrajinu. Foto - TASR/AP
Prejav, v ktorom Putin oznamuje útok na Ukrajinu. Foto – TASR/AP

Z racionálneho hľadiska je invázia najhorší možný krok, veľká pomsta drobného muža, ktorá spečatí Putinovo miesto v histórii, no nie ako tvorcu, lež ako človeka, ktorého celé dedičstvo bude treba vymazať.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

V posledných týždňoch som veľakrát napísal a povedal, že neverím, že Vladimir Putin spustí plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu. Strašne som sa mýlil.

Tu je dôvod.

Putin dokonca aj vo svojom prejave, v ktorom oznamoval inváziu, poukázal na svoje často uvádzané presvedčenie, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ. To, samozrejme, nikdy nebola pravda – ani keď žili vedľa seba v Ruskej ríši a Sovietskom zväze. Tieto dve identity a kultúry sú odlišné. Ale Rusi a Ukrajinci sú najbližší príbuzní. Aj keď hovoríme rôznymi jazykmi, ako to robíme čoraz častejšie od momentu, keď Putin v roku 2014 anektoval Krym, rozumieme si.

Stále som dúfal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však zo svojho prejavu v predvečer invázie vyťažil maximum tým, že hovoril po rusky a priamo oslovil ruských občanov s ľahkosťou niekoho, kto s nimi zdieľa spoločný kultúrny kód. Ten je hustý ako krv a nemá nič spoločné s oficiálnymi sovietskymi vyhláseniami o bratstve.

Na Putinov zámer ukazovalo veľa dôkazov. Stále som však dúfal, že ruský prezident v poslednej chvíli prestane, pretože totálny útok na Ukrajinu, pri ktorom sa bude zaručene prelievať krv ukrajinských civilistov, je najhorší vojnový zločin, aký môže Rus spáchať. Dokonca ani nevyhnutné paralely s Hitlerovým anšlusom Rakúska z roku 1938, ktoré som načrtával pred tým, než Putin obsadil Krym, a keď zverejnil svoj historický text, v ktorom zaútočil na Ukrajinu ako na „protiruský projekt“, nezodpovedajú tomu, čo sa stalo 24. februára v ranných hodinách.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie