Denník N

Putin zaútočil na celú Ukrajinu. Na totálnu vojnu nebol nikto pripravený (reportáž z Donbasu)

Ukrajinská samohybná húfnica na Donbase. Foto N - Vladimír Šimíček
Ukrajinská samohybná húfnica na Donbase. Foto N – Vladimír Šimíček

Ruský prezident sa rozhodol zničiť jeden z najväčších demokratických štátov Európy. Silu jeho armády pocítilo takmer každé významné ukrajinské mesto.

Putinova vojna proti Ukrajine nás zastihla v nočnom vlaku z Kyjeva na Donbas.

Po prejave ruského prezidenta, v ktorom hovoril o špeciálnej vojenskej operácii, mi každou minútou naskakovali notifikácie, kde došlo k výbuchu alebo kde videli ruské tanky. To, o čom sa posledné týždne len s obavou hovorilo, sa stalo realitou.

V priebehu dňa narastali počty obetí na desiatky a ostreľovanie z ruskej strany sa dotklo takmer celej Ukrajiny od Ľvova cez Kyjev až po Charkov, Odesu pri Čiernom mori a Donbas, kam sme dorazili v ranných hodinách do totálnej vojny.

Ukrajina už nikdy nebude rovnaká, Putin sa už nikdy nezbaví nálepky agresora, ktorý bezdôvodne napadol susednú krajinu, a Európa bude musieť rýchlo vymyslieť spôsob, ako zabrániť tomu, aby sa táto vojna preliala do ďalších krajín.

V Kramatorsku

Mesto Kramatorsk, ktoré malo dlho pocit, že je pomerne ďaleko od horúcej frontovej línie na Donbase, sa po Putinovom vyhlásení dostalo pod paľbu a v ranných hodinách ním zatriasli ťažké explózie. Kto mohol, utekal sa schovať do podzemných krytov.

Aj Oleksij Kajdan. Právnik, ktorý sa už ako dobrovoľník zapojil do bojov proti separatistom. „Najskôr sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie