Denník N

Matovič koalíciu s Lipšicom riskne, aj keď sú na hrane

Koalícia strán potrebuje sedem percent. Spojenectvo OĽaNO – Nova a najnovšie prieskumy im parlament nezaručujú.

Malo to byť spojenectvo, ktoré by prinieslo najmenej desať percent a šancu konkurovať Sieti a KDH ako najsilnejším opozičným stranám. Momentálne však koalícia OĽaNO – Nova ako líder pravice nevyzerá.

Posledný prieskum agentúry Focus tomuto zoskupeniu nameral len 6,7 percenta, čo znamená, že sa namiesto otázky líderstva zaoberá skôr tým, ako v tomto spojenectve politicky prežiť. Focus totiž nie je jediná agentúra, ktorá tandemu štyri a pol mesiaca pred voľbami ukazuje preferencie pod sedem percent, čo je pri koaličnom spojení hranica na zvolenie do parlamentu.

„Pôjdeme bok po boku v jednom šíku s cieľom vytrhnúť Slovensko z pazúrov zlodejov a zabezpečiť lepší život bežným ľuďom,“ vravel líder OľaNO Igor Matovič v júni krátko pred prázdninami pri ohlásení spojenectva. Šéf Novy Daniel Lipšic hovoril o alternatíve s „veľkým potenciálom“, ktorá nie je závislá od oligarchov.

Trnava ho neberie

Súčet preferencií OĽaNO a Novy pred vznikom koalície podľa Focusu dosahoval viac ako desať percent. Kam sa teda podeli doterajší voliči OĽaNO a Novy? Pozrime sa na podrobné výsledky prieskumu Focusu.

Podľa nich len polovica potenciálnych voličov novej koalície volila v roku 2012 OĽaNO. Hoci ide len o malú vzorku voličov, zaujímavá je ďalšia indícia. Zatiaľ čo má toto zoskupenie štvrtinu až tretinu sympatizantov v mestách nad 100-tisíc a podobný pomer platí aj v prípade Bratislavského kraja, v Matovičovom rodnom Trnavskom kraji je podpora pre koalíciu najmenšia z celého Slovenska.

Tieto údaje by mohli napovedať, že zoskupenie prichádza skôr o voličov OĽaNO než Novy. Je teda za problémami koalície to, že mnoho voličov spojenectvo týchto strán nechce, alebo sú za tým Matovičove naťahovačky s Robertom Ficom (obvinenie o účtoch premiéra na Belize) či iná príčina?

Šéf Focusu Martin Slosiarik si pokles Matoviča, ktorý bol od volieb stabilne a pohodlne nad hranicou zvoliteľnosti, vysvetľuje najmä pretlakom na konzervatívnej strane politického spektra. O podobných voličov bojuje aj Sieť, KDH či SNS. Súhlasí, že indície z podrobných výsledkov prieskumu nasvedčujú skôr odlivu voličov OĽaNO než Novy, definitívne závery však robiť nechce.

Pri výsledkoch sedem-osem percent v prieskumoch by sa podľa neho už v OĽaNO a v Nove mali zamyslieť, či riskovať koalíciu a možný odchod z parlamentu alebo skúsiť spoločnú kandidátku ako jedna strana. Vtedy stačí na parlament päť percent. „Hlavne ak by sa to malo dlhšie udržať na tejto úrovni,“ myslí si Slosiarik.

Koalíciu zatiaľ bránia

OĽaNO ani Nova zmenu taktiky nezvažujú. „Keď som sa na to pozrel očami človeka, ktorému na Slovensku záleží, zhrozil som sa, že ak prepadne koalícia OĽaNO – Nova, tak Smer a SNS, dve zlodejské strany, tu budú mať pomaly ústavnú väčšinu,“ reagoval na prieskum Matovič.

Vníma to tak, že svieti silná červená kontrolka, no neuvážené rozhodnutia robiť nechce. „Som za to, aby sme išli v koalícii. Myslím, že toľko ľudí sa za nás postaví. A ak sa nepostaví, nezaslúžime si v politike byť.“

O kandidátke jednej strany neuvažujú, zároveň však vraví, že v zlomových momentoch sa treba rozhodovať pre riešenia zodpovedné voči Slovensku.

„Predpokladám, že v takejto chvíli tá otázka môže prísť, ale osobne si ju dnes nepripúšťam,“ tvrdí. Pokles preferencií nepripisuje vzniku novej koalície s Lipšicom. Pred oznámením spojenectva si urobili prieskum, ktorý podľa Matoviča neukázal, že by s ním mali voliči oboch strán problém.

Lipšic prieskumy komentovať nechce. „Prieskumy raz trafia výsledky, inokedy nie.“ Na koalícii trvá. „To rozhodnutie padlo a jeden prieskum ho nezmení.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie