Denník N

Druhý Návrat do budúcnosti sa odohral presne dnes

Nakrútili ho v roku 1989 a nebol to prvý vedecko-fantastický film, ktorého dej dobehol reálny čas. Autori robili komédiu, pár vecí im vyšlo, niekoľko ďalších splnili výrobcovia. Dnešné výročie sa oslavuje rôzne.

Režisér Robert Zemeckis má práve v kinách film Na lane, skutočný príbeh po­vrazolezca, ktorý prešiel zo strechy jednej budovy Svetového obchodného centra v New Yorku na druhú. Je výborný. Lenže dnes, špeciálne dnes, treba pripomenúť oveľa staršie Zemeckisovo dielo. V čase vzniku bolo len fikciou a pri premiére v novembri 1989 Európa žila úplne inými témami než americkou popkultúrou. No práve tento film je svojím obsahom totálne súčasný.

Futuretro

„Tam, kam ideme, nepotrebujeme cesty,“ hovorí muž, ktorý zosobňuje všetky predstavy o excentrickom vynálezcovi, mladíkovi a jeho priateľke. Na displeji jeho vznášajúceho sa auta svieti 21. október 2015.

Máločo sa divákom zdalo také vzdialené ako tento dátum a to, ako ho stvárnil Návrat do budúcnosti 2. Postavy mali k dispozícii stroj času, my máme výhodu, že poznáme film a práve prežívame deň, ktorý tvorcovia stvárnili ako budúcnosť. Aké boli teda ich predstavy?

Dopravné zápchy stále existujú, ibaže vo vzduchu, lebo autá lietajú, mládež jazdí niekoľko centimetrov nad zemou na niečom, čo pripomína skejtbordy. Reklamy vyskakujú na ľudí zovšadiaľ a je ich naozaj toľko, že „už pomaly nik nevie, čo vlastne znamenajú“. Šnúrky na teniskách sa zaväzujú samy, televízory v domácnostiach visia na stenách,  umožňujú videorozhovory a sledovanie niekoľkých kanálov naraz, psy venčia robotické drony, dvere do domov sa ovládajú hlasom a pri vstupe dnu sa automaticky zapáli svetlo, právnici boli zrušení, pretože justičný systém pracuje veľmi rýchlo.

Ak sa vám väčšina týchto scén zdá futuristická, patríte k starším divákom. Mladší buď tento film vôbec nepoznajú, alebo sa im výjavy z neho zdajú úplne bežné. Skôr ich zaujme 8-ročný Elijah Wood, bol to filmový debut budúceho Froda z Pána prsteňov (v krátkej scéne pri hraní retrohry).

elijah-wood-back-to-the-future

Ale nie je to len záležitosť generačného rozdielu. Vznášajúci sa „hoverboard“ už si otestovala aj skejtbordová legenda Tony Hawk, firma Nike už má prototyp samozaväzujúcich sa tenisiek.

Dnešné výročie zaktivizovalo fanúšikov, ktorí organizujú rôzne akcie. V Amerike budú špeciálne projekcie a suveníry, s popkultúrnym fenoménom sa vtipne pohrali aj výrobcovia. Nintendo uvoľní verziu hry Wild Gunman, Mercedes vyrobil špeciálnu reklamu, kde jeho futuristické prototypy zanechávajú rovnaké horiace čiary ako filmový časostroj. Na hru pristal aj Universal, ktorý vyrobil špeciálny trailer pre fiktívne pokračovanie filmu Čeľuste a Pepsi núka limitovanú edíciu fľaše z filmového retrobaru z 80. rokov.

Paradoxne tvorcom vôbec nešlo o to, aby čo najviac trafili. Práve naopak: „Scény z budúcnosti boli pre mňa najmenej zaujímavé z nakrúcania celej trilógie. Nemám rád filmy, ktoré sa snažia predpovedať budúcnosť, iba tie od Stanleyho Kubricka,“ prekvapivo tvrdí Zemeckis v dokumente o filme. „Namiesto vedeckých prognóz sme robili komédiu.“

Pôvodne to vôbec nemala byť trojdielna sága a autorom dlho trvalo, než vôbec zohnali peniaze na prvý film. Scenár odmietli všetky veľké štúdiá, ohňostroju nápadov Ze­meckisa a scenáristu Roberta Galea neverili.

Zmenil to muž, ktorý bol vplyvnou hollywoodskou postavou a dvojica mladých nadšencov pre neho párkrát pracovala. Steven Spielberg sa stal producentom projektu, ktorý na­koniec zlomil aj spoločnosť Universal. Rozpočet 19 miliónov dolárov priniesol tržby 389 miliónov a pokračovať sa jednoducho muselo.

Nadchli aj Sagana

Jednotka sa odohráva v roku 1985, Marty McFly (Michael J. Fox) sa vráti o tri dekády späť a vstúpi do príbehu svojich rodičov, naspäť sa dostane pomocou stroja času Dr. Emmeta Browna (Christopher Lloyd). V Návrate do budúcnosti 2 musí Marty odcestovať do októbra 2015 a zabrániť tomu, aby jeho syn skončil vo väzení (v trojke sa ocitne na Divokom západe). Ďalšie pokračovania už podľa autorov určite nevzniknú. Ale vznikla kreslená paródia, kde sa hlavné postavy ocitnú v súčasnosti a vtipne ju komentujú:

Vedecko-fantastickú komé­diu si zamiloval aj slávny fyzik Carl Sa­gan, ktorý ju považoval za veľmi realistickú. Najväčší znalci vedia v Návrate do budúcnosti 2 iden­tifikovať aj upravené dobové verzie áut, ktoré si „zahrali“ v inom kultovom filme 80. rokov.

Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta však uka­zuje úplne inú predstavu o budúcnosti. Žiadna zábava, ale ponurá dystópia, v ktorej ide o život. Dej sa odohráva v roku 2019. Uvidíme, ako dopadne súboj tejto filmárskej fantázie s realitou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie