Denník N

Putina treba izolovať, nedá sa mu veriť, vraví analytička Víchová

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Európa musí byť voči Vladimirovi Putinovi veľmi tvrdá a Ukrajine treba pomôcť čo najviac, vraví analytička z think-tanku Evropské hodnoty Veronika Víchová.

„Do budúcna sa musíme zamyslieť aj nad tým, ako revidovať vzťahy s Ruskom. To platí pre Slovensko aj Česko, už nemôžeme predpokladať, že s tamojším režimom môžeme mať priateľské vzťahy. Tomu by sme sa mali prispôsobiť.,“ hovorí v rozhovore.

V posledných týždňoch neustále prebiehali diplomatické rokovania, do Ruska lietali európski lídri a objavoval sa aj opatrný optimizmus, že situácia by sa mohla upokojiť. Vladimir Putin tvrdil, že inváziu nechce, hoci mu to málokto veril. Nakoniec prišiel útok. Znamená to, že európska snaha nehrala žiadnu rolu a Putin bol od začiatku rozhodnutý?

Putinove ambície a plány sa odhadujú veľmi ťažko, ale to nie je nič nové. Tento problém pretrváva niekoľko rokov. Západ už dlhšie mylne predpokladá, že Rusko sa bude správať racionálne a bude sa snažiť o nejaký spoločný záujem. Rusko dlhodobo nemá záujem spolupracovať, snaží sa vytvoriť chaos a informačný šum, a tak zmiasť západné demokracie, ktoré považuje za nepriateľov.

Bohužiaľ, Západ často spadne do tejto pasce a verí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie