Denník N

Vojna je tu už osem rokov. Ale odteraz je oficiálne, že Rusi sú tu a nehanbia sa za to, hovorí ukrajinská vedkyňa

Jazykovedkyňa Svitlana Pachomovová. Zdroj - archív S. P.
Jazykovedkyňa Svitlana Pachomovová. Zdroj – archív S. P.

Jazykovedkyňa Svitlana Pachomovová pochádza z Ukrajiny a momentálne robí výskum na Prešovskej univerzite v Prešove. Rozprávali sme sa s ňou o situácii na Ukrajine, z ktorej sa vrátila len v predvečer vojny, aj o tom, ako agresia zasiahla jej prácu a medziľudské vzťahy.

„Západ hovoril osem rokov o ukrajinskom konflikte a používali sa aj ďalšie eufemizmy. No pre nás to stále bola reálna vojna,“ povedala v rozhovore. Hovorí, že ruská propaganda jej zasiahla aj do rodinných vzťahov. „Rusko má v zemi celú Mendelejevovu tabuľku, prečo to nevyužije na rozvoj ekonomiky a načo aj ruský národ zbytočne trpí? Prečo dávajú peniaze na propagandu do celého sveta namiesto zveľaďovania svojej krajiny?“

Video: Ukrajinci nakrúcajú vojnu na mobily

Prečo ste sa pred štyrmi rokmi rozhodli prísť z Užhorodskej národnej univerzity do Prešova? Bolo to spôsobené konfliktom na východe Ukrajiny?

Nie, bolo to z rodinných dôvodov. Manžel dostal na Slovensku pracovnú pozíciu, a tak sme sa dohodli, že prídeme spolu.

Vraciate sa domov často?

Chodili sme aj dvakrát do mesiaca, ale keď sa začala pandémia, museli sme to veľmi obmedziť. Od septembra som tam bola možno trikrát. Práve v stredu som sa vrátila z Užhorodu.

Aká tam vládla atmosféra?

Ešte pred pár dňami bolo všetko úplne pokojné, zmenila sa až včera. My totiž máme rusko-ukrajinskú vojnu už osem rokov. Obrovský šok bol pre nás rok 2014, keď sa Rusko prejavilo ako okupant a prišli sme o Krym a časť Doneckej a Luhanskej oblasti. Ešte rok predtým by nikto neuveril, že sa niečo také môže stať, lebo naše národy si boli celkom blízke. Včera bol ten šok o niečo menší, lebo sme trochu rátali s tým, čo nám hrozí. Od rána som sledovala vývoj situácie a to ako ľudia z východných oblastí, kde bolo priveľmi horúco, robili evakuáciu obyvateľov. Západná časť je zatiaľ relatívne pokojná. V rámci možností.

Video: Zelenskyj: Sme v tom sami. Rusko je krajina, kde sa nesmie protestovať proti vojne (autorka: Martina Koník)

Čiže to, že sa skutočne začala vojna, nevnímate v takom šoku ako zvyšok Európy?

Západ hovoril osem rokov o ukrajinskom konflikte a používali sa aj ďalšie eufemizmy. Nikto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie