Denník N

Mali 20 a začínali v NHL. Keď Cháru posielali na basketbal, len ho to posilnilo, spomína Országh

Infografika N - Michal Čižmárik
Infografika N – Michal Čižmárik

Mal to byť veľký deň pre Zdena Cháru. A čiastočne aj stále bol, hoci sa počas vojny na Ukrajine každý športový úspech javí ako málo podstatný.

Čoskoro 45-ročný Chára v noci nastúpil na svoj 1652. zápas v NHL, čím prekonal rekord Chrisa Cheliosa v počte zápasov v NHL medzi obrancami. Viac zápasov ako on má už len šesť útočníkov.

V mladosti mu pritom málokto veril, že sa vôbec bude hokejom živiť, a pre svoju výšku 206 centimetrov sa stretával s vtipkovaním, či to radšej nechce skúsiť v basketbalovej NBA.

Keď Chára v NHL začínal, bol pri tom aj Vladimír Országh. Obaja mali vtedy 20 rokov a lietali medzi prvým tímom NY Islanders a farmou.

Chára odohral prvý zápas v NHL 19. novembra 1997 pri výhre 3:2 na ľade Detroitu. O tri dni neskôr debutoval v najlepšej lige na svete aj Országh.

„Dnes Zdeno naďalej hrá v najlepšej lige sveta a mňa všetko bolí, keď s kamarátmi hráme o pivo. Je to neuveriteľný športovec a úžasný človek,“ hovorí 44-ročný Országh v rozhovore o Chárovi pre Denník N.

V NHL ste začínali v rovnakom čase a v rovnakom tíme ako Zdeno Chára. Na čo si z toho obdobia spomínate?

So Zdenom sme sa prvý raz videli v predsezónnom kempe v New Yorku a potom sme spolu trávili veľa času. Mali sme veľmi dobrý vzťah a už vtedy ma upútal zdravou ctižiadostivosťou. Bol to chlap ako hora, ktorý možno na ľade pôsobil trochu neohrabane, ale neustále trénoval a robil veci navyše. Vedel, že talentom to neuhrá a bude musieť veľmi tvrdo pracovať, aby sa vôbec dostal do NHL. Vtedy by nikto nepovedal, že jedného dňa bude v historických tabuľkách ako obranca číslo jeden v NHL. Viem, že jeho cesta k úspechu bola veľmi ťažká, preto som naňho hrdý.

Ako niesol Chára začiatky, keď ešte nebol líder, ale len hráč, ktorý sa dostane na ľad na pár minút? Niektorí ho považovali za bitkára či pre jeho výšku za kuriozitu.

Nemyslím si, že by ho považovali za bitkára. Prostrediu v NHL, ktoré taký zjav ako Zdeno nikdy nevidelo, chcel dokázať, že chce hrať. Ak to bude o tom, že sa aj pobije s ťažkými váhami, tak to spraví, aby sa do NHL dostal. Dávno na to nie je odkázaný, no dodnes vidíme, že sa spoluhráčov zastane, keď treba. Vždy je prvý, kto hasí problém. Zdeno sa už ako mladý správal ako pravý profesionál – na ľade aj mimo ľadu. Vedel, koľko práce ho stálo, aby si vôbec pričuchol k NHL, preto si každú chvíľu v lige vážil a každý deň robil všetko pre to, aby sa tam udržal čo najdlhšie.

Dnes o mladých talentoch ako Juraj Slafkovský či Šimon Nemec vedia kluby takmer všetko. Keď draftovali Zdena Cháru, mali o ňom pár videí. Ako sa za 25 rokov zmenil draft?

Naďalej obrovskú úlohu zohrávajú skauti, ktorí majú hráčov napozeraných. Samozrejme, dnes môžete hráčov sledovať aj cez internet a vybrať si napríklad len jeho striedania. Rola skautov však nie je len o tom, ako hokejista hrá, to sa dá naozaj pozrieť aj v televízii. Skauti však chodia zisťovať aj to, ako sa hráč správa, aké má reakcie na striedačke, keď ho tréner stiahne zo zápasu alebo nezaradí na presilovku. Všímajú si reč tela a aj to, či hráč povzbudzuje na striedačke. O Zdenovi sme vtedy nemali veľa informácií, pretože nehral na Slovensku, ale v juniorke Sparty Praha. Ja som si prešiel juniorskými reprezentáciami, v ktorých Zdeno nebol. Matne si spomínam, že sme sa videli možno v jednom kempe v reprezentácii do dvadsať rokov. K bližšiemu spoznávaniu však došlo až v Amerike.

Chára šiel do Sparty aj preto, že ho na Slovensku posielali na basketbal. Zaoberal sa podobnými poznámkami alebo to len hodil za hlavu?

Bavili sme sa o tom a ja si myslím, že ho takéto reči vyprovokovali k ešte väčšej urputnosti, aby dokázal aj neprajníkom, ktorí ho posielali na basketbal, že to zvládne a raz si zahrá v NHL. Bola to jedna z vecí, ktorá ho posúvala ďalej. Naše ciele boli postupné. Ani Zdeno nesníval o tom, že odohrá 1652 zápasov. Chcel sa tam najskôr len dostať a potom udržať. V hlave to mal vždy zrovnané a šiel si za svojím cieľom.

Veľa sa hovorí o jeho pracovitosti. Poznali ste nejakého hráča, ktorý by pracoval tak veľa ako Chára?

Žiadneho. Ani ja som sa nedostal do NHL vďaka svojmu talentu, takisto som si NHL vydrel. Veľa som na sebe pracoval, ale na Zdena som sa nechytal ani náhodou. Po sezóne som bol vždy dobitý a minimálne tri týždne som potreboval na oddych, aby som sa dal dokopy. A to som nehral tak fyzicky ako on. Keď mi Zdeno povedal, ako bude vyzerať jeho oddych po sezóne, pozeral som sa naňho, či sa nezbláznil. Zdeno si zobral

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie