Denník N

Utečenci stále prichádzajú, čaká ich zima, dážď a zatvorené hranice

Zábery z hraničného prechodu Berkasovo na srbsko-chorvátskych hraniciach. Foto – TASR/AP
Zábery z hraničného prechodu Berkasovo na srbsko-chorvátskych hraniciach. Foto – TASR/AP

Maďarom sa to podarilo, utečencov sa zbavili. Najväčšie problémy majú teraz Srbi, Chorváti a Slovinci. Tisíce utečencov dnes musia čakať v otrasných podmienkach, kým ich pustia cez hranice ďalej.

Ešte pred týždňom prešlo cez maďarské hranice takmer 9-tisíc ľudí za jediný deň. V pondelok sa to podarilo už len 22 utečencom.

Znamená to, že sa príchod utečencov zastavil?

Ani zďaleka. Len sa po oplotení Maďarska presunul trochu západnejšie.

Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko – to sú dnes krajiny, do ktorých denne prichádzajú tisícky utečencov. Na hraniciach sa potom pripájajú k stovkám ďalších ľudí, ktorí tam už hodiny či dni čakajú, kým balkánske štáty znova, aspoň na chvíľu, pootvoria hranice.

Toto nie je pre ľudí

To všetko v čase, keď sa nočné teploty blížia k nule a jesenný dážď niekedy neustane celé dni.

„Toto nie je miesto pre ľudí. Nemôžu tu ani spať, môžu akurát tak vzpriamene čakať v blate,“ povedala pre BBC Melita Sunjicová, hovorkyňa UNHCR, z pohraničnej obce Berkasovo na srbskej hranici s Chorvátskom. Rovnaké výjavy sa opakovali aj o niekoľko desiatok kilometrov ďalej, tentokrát na chorvátskej hranici so Slovinskom.

Pointa bola vždy tá istá – k hraniciam dorazilo oveľa viac ľudí, ako miestne úrady očakávali, a preto dočasne zatvorili hranice. Zároveň sa však nemohli vrátiť do krajiny, odkiaľ na hranicu prišli.

Väčšinou teda museli čakať v zime, blate a daždi na území nikoho. Bez prístrešku, jedla či zdravotnej pomoci.

Slovinci žiadajú o pomoc Úniu

„Mali tadiaľto len prechádzať, nie je tu žiadny tábor, žiadne prístrešie,“ povedala pre BBC Katarina Zorić, hovorkyňa miestneho Červeného kríža.

Hovorila o mestečku Čakovec na chorvátsko-slovinských hraniciach, kde sa v pondelok „zasekli“ stovky utečencov. Slovinci totiž odmietli pustiť všetkých ľudí – ich príchod krajina nezvláda. Ľubľana tvrdí, že len od piatka prišlo do Slovinska takmer 20-tisíc utečencov.

„Sme najmenšou krajinou na tejto trase, a preto máme obmedzené možnosti ubytovať migrantov,“ vyhlásila v utorok slovinská vláda podľa televízie al-Džazíra.

Podľa pôvodnej dohody s Chorvátskom sa do krajiny malo dostať 2500 utečencov denne. To sa však ukázalo ako nereálne a Slovinci už o pomoc požiadali aj Brusel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie