Denník N

Český týždeň: Putin prišiel o verných spojencov, Česko je na utečencov pripravené

Český prezident Miloš Zeman. Foto – TASR
Český prezident Miloš Zeman. Foto – TASR

Vojna na Ukrajine pripravila Putina aj o najvernejších spojencov v Česku. Česi sú pripravení uvítať utečencov z Ukrajiny. Vyučujúci na VŠE sa pokúsil zaviesť proti ruským študentom osobné „sankcie“.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a napísal reportér Kirill Ščeblykin.

1. Putin stratil Zemana

Vladimír Putin útokom na Ukrajinu nielen spáchal zločin proti jej obyvateľstvu a vrátil vojnu na európsky kontinent, ale momentálne sa zdá, že tiež dokázal stratiť svojich najvernejších politických spojencov v Česku.

Zatiaľ čo pri uznaní separatistických republík sa český prezident držal relatívne na uzde, po útoku ruských vojsk na Ukrajinu bolo ťažké poznať, že naozaj hovorí Miloš Zeman.

Podľa českého prezidenta treba proti Rusku nasadiť oveľa tvrdšie sankcie a „šialencov izolovať“. Zeman pripomenul, že má rád ruskú kultúru a váži si ruské obete v bojoch druhej svetovej vojny, v tejto situácii však musí vyjadriť Ukrajine plnú podporu.

Česko – zvyknuté na inak suverénneho a často aj arogantného prezidenta – potom muselo šokovať, keď Zeman priznal, že sa mýlil, keď predpokladal, že „Rusi nie sú blázni“ a na Ukrajinu nezaútočia. Pri kancelárii prezidenta sa pritom aj po odhalení, že za výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach stoja ruské tajné služby, neraz zdalo, že obhajuje skôr záujmy Ruskej federácie než Českej republiky.

Rusko by však ťažko hľadalo spojencov aj medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Miloš Zeman

Petr Fiala

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie