Denník N

Vojnu na Ukrajine treba okamžite zastaviť, žiadajú ruskí vedci. Ukrajinská vedkyňa: Putin nebude mať nikdy dosť

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP
  • Stovky ruských vedcov a vedeckých reportérov ostro odsúdili vojnu Ruska na Ukrajine. „Pre túto vojnu neexistuje žiadne racionálne ospravedlnenie“, píšu v otvorenom liste. 
  • Podľa ukrajinskej vedkyne Anny Kuzemko stratil Putin zábrany a je „pripravený zničiť ruskú ekonomiku, aby sa pomstil Ukrajine“. „Moji priatelia zo Slovenska mi už dlho ponúkajú útočisko u nich doma, ale momentálne nie som pripravená odísť z Ukrajiny,“ hovorí Kuzemko.
  • Podľa ukrajinského literárneho kritika, spisovateľa a novinára Vasyľa Horvata „Ukrajina dúfa, že sa prijmú skutočne tvrdé opatrenia na ukončenie Putinovho režimu“. 

Ukrajina nepredstavuje pre bezpečnosť Ruska žiadnu hrozbu a pre jej vojenské napadnutie neexistuje žiadne racionálne ospravedlnenie.

otvorenom liste to uvádza vyše 370 ruských vedcov a vedeckých novinárov. Je medzi nimi aj držiteľ Nobelovej ceny za fyziku z roku 2010 Konstantin Novoselov. Viacerí signatári sú členmi Ruskej akadémie vied.

List zverejnili vo štvrtok v TrV-Nauka, nezávislom vedeckom spravodajskom portáli.

„Izolácia Ruska od sveta znamená ďalší kultúrny a technologický úpadok našej krajiny pri úplnej absencii pozitívnych vyhliadok. Vojna s Ukrajinou je krokom nikam,“ píše sa v stanovisku.

K Ukrajine majú blízko

Signatári žiadajú okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií namierených proti Ukrajine.

Ruskí vedci a vedeckí novinári uvádzajú, že Ukrajina je naďalej krajinou, ktorá je im blízka. „Mnohí z nás majú príbuzných, priateľov a vedeckých kolegov, ktorí žijú na Ukrajine.“

Denníku N sa podarilo spojiť aj s dvomi ukrajinskými vedcami, ktorí sa momentálne nachádzajú na Ukrajine. V tomto článku prinášame aj ich výpovede o tom, čo prežívajú, a možnosti, ako im pomôcť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie