Denník N

Kyborgovia sa zapíšu do učebníc dejín Ukrajiny. Ako víťazi či porazení?

Ukrajinská vláda už teraz vykresľuje kyborgov ako legendu. Podľa separatistov však prišli o Donecké letisko. Foto - Twitter
Ukrajinská vláda už teraz vykresľuje kyborgov ako legendu. Podľa separatistov však prišli o Donecké letisko. Foto – Twitter

Separatisti podporovaní Ruskom vyhlásili, že ovládli donecké letisko. Ukrajinci tvrdia, že boje ešte pokračujú. Ak by prišli o kedysi moderný terminál, bola by to ich veľká symbolická prehra v konflikte.

Ak by mali proruskí separatisti pravdu, išlo by ich najväčší vojenský úspech od augusta, kedy s pomocou ruskej  armády otvorili tretí front na juhovýchode krajiny.

Lídri samozvanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že po siedmich mesiacoch tvrdých bojov získali pod svoju kontrolu donecké letisko. Ich vlajku na letisku videl vo štvrtok aj reportér agentúry AP. A líder separatistov Oleksandr Zacharčenko vyhlásil, že 95 percent letiska je ich. Boje však pokračovali aj na druhý deň.

Kyborgovia v obliehaní

Vláda v Kyjeve tvrdí, že letisko je stále v ich rukách a stále ho bránia vojaci, doma známi pod hrdinskou prezývkou kyborgovia.  Tí od mája minulého roka bránia to, čo zostalo kedysi z moderného leteckého terminálu. Tento týždeň už padla aj jeho dispečerská veža po masívnom ostreľovaní z Gradov.

To je podľa Kyjeva, ale aj OBSE či amerického veľvyslanca na Ukrajine jasným porušením dohody o prímerí z Minska. Septembrová dohoda sa ukázala ako zdrap papiera z čoho nemecká kancelárka Angela Merkelová viní hlavne Moskvu pre jej dlhodobú podporu separatistov na východe Ukrajiny.

Zrušila preto plánovaný summit o Ukrajine v Astane a podľa Reuters vyhlásila, že momentálne neexistuje šanca pozvať ruského prezidenta Vladimíra Putina na tohtoročný summit G7, ktorý hostí práve Nemecko.

“Ak rebeli obsadia letisko, nemecká vláda chce presadiť ešte silnejšie ekonomické sankcie proti Rusku,” napísal New York Times. Tie v kombinácii s nízkymi cenami ropy tlačia ruskú ekonomiku na dno a hrozí jej recesia na najbližšie dva roky. Putinova popularita si však napriek tomu udržiava rekordne vysoké čísla.

„Dnešné útoky separatistov, ktorých podporuje Rusko, na donecké letisko sú posledným príkladom, ako sa porušujú minské dohody,” povedal veľvyslanec USA na Ukrajine Geoffrey Pyatt na svojom Twitteri.

Ak by sa rebelom podarilo získať letisko, okrem veľkého symbolického a propagandistického víťazstva, by si rozšírili svoje územie na Donbase a získali pre seba logistickú základňu.

Za posledné dni prišli Ukrajinci o viacero svojich vojakov na letisku, ktoré nesie meno po miestnom rodákovi – slávnom skladateľovi Sergejovi Prokofievovi a vynovili ho v roku 2012 tesne pred európskymi majstrovstvami vo futbale. Jeho rekonštrukcia stála 685 miliónov eur.

Video zo štvrtka od ukrajinskej organizácie Army SOS

Kyborgovia v učebniciach

“Včerajší deň bude vpísaný zlatými písmenami v histórii ozbrojených síl Ukrajiny,” citoval v piatok server Korespondent ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten ocenil odvahu kyborgov už v decembri, keď vyhlásil, že raz skončia v učebniciach o histórii Ukrajiny.

“Obraciam  sa na kyborgov, že ak dajú nepriateľom letisko, tak sa teroristi dostanú až do Ľvova,” varoval Porošenko.

Slovo kyborg sa podľa neho stalo symbolom nezlomiteľnosti ukrajinského ducha.  Ako o kyborgoch sa o nich začalo hovoriť v septembri na sociálnych sieťach, keď vytrvalo odolávali útokom zo strany proruských rebelov napriek pomoci ruskej armády.

Kyjev tam začal posielať svojich najlepších vojakov. Sú medzi nimi špeciálne jednotky z Kirovohradu, 93. mechanizovaná brigáda z Dnepropetrovska či tanková brigáda z Krivého Rohu. A nechýbajú tam podľa UA Today ani dobrovoľníci z nacionalistického Pravého sektoru.

Buratinova premiéra

O tom, že rebeli porušujú prímerie z Minsku útokom na letisko nepochybuje ani ukrajinský politológ Oleksyj Haran,  ktorý sa nedávno vrátil z oblasti a bol aj na letisku medzi “kyborgami”.

“Videl som nielen ostreľovanie z Gradov, ale aj tankov či granátometov. Je úplne bežné, že separatisti ostreľujú letisko z obývaných zón v meste Doneck,” hovorí pre Denník N šéf Školy politických analýz na Kyjevsko-mohyljanskej univerzite.

Svedkami toho boli aj pozorovatelia OBSE. “Špeciálna monitorovacia skupina OBSE silne odsudzuje použitie civilných oblastí pre odpaľovacie pozície, čo provokuje odvetné útoky a ešte väčšie ohrozenie civilistov,” vyhlásili tento týždeň pozorovatelia, ktorí sa pre prudké ostreľovanie nemohli vo štvrtok dostať na letisko.

Zničená dispečerská veža tento týždeň po silnom ostreľovaní padla. FOTO - TASR
Zničená dispečerská veža tento týždeň po silnom ostreľovaní padla. FOTO – TASR

Podľa ukrajinského politológa má jednu jeho časť pod kontrolou ukrajinská armáda a druhú, najmä zničený starý terminál, separatisti.

Letisko ako symbol

“Ak by získali kontrolu nad celým letiskom išlo by o principiálny symbol. Kto má letisko, vyhráva. Navyše z hľadiska logistiky ide o strategický bod,” povedal pre Denník N bezpečnostný analytik slovenského think-tanku CEPI Jaroslav Naď.

Napriek prímeriu sa o letisko bojovalo takmer každý deň a momentálne je najväčším miestom bojov na východe Ukrajiny.

“Kyborgovia sú blokovaní a dostať sa k nim sa dá len cez ostreľované územie,” rozpráva Haran. Vojenská pomoc Ruska separatistom je podľa neho nespochybniteľná.

“Okrem Gradov dokonca začali dostávať ešte sofistikovanejšie a brutálnejšie zbrane, akým je napríklad raketový systém Buratino (po rusky Pinocchio), ktorým ukrajinská armáda nedisponuje,” rozpráva Haran. O januárovej premiére útokov z ruských raketometov s termobarickými strelami ráže 222 milimetrov Buratino (TOS-1) informoval aj rešpektovaný server Zerkalo nedeli.

Ukrajinský prezident pre zvyšujúcu sa silu separatistov vyhlásil štvrtú fázu mobilizácie. Masívne útoky proti letisku by mohli byť podľa niektorých snahou vystrašiť Ukrajincov. Za necelý rok počas konfliktu na Donbase podľa Kyiv Post zomrelo už 1338 ukrajinských vojakov. Počet obetí medzi  civilistami prevýšil podľa OSN číslo 4800.

Najhorší incident sa odohral tento týždeň pri meste Volnovacha, keď zrejme strely z gradov zasiahli autobus s civilistami a zraneniam podľahlo najmenej 12 ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie