Denník N

NATO na Ukrajinu nepôjde, spojenci môžu pomôcť aj inak. Rusi na to idú strategicky, hovorí generál Macko

Boje v Kyjeve. Foto - TASR/AP
Boje v Kyjeve. Foto – TASR/AP

Svetoví lídri síce sľubovali bezprecedentné sankcie, ale Ukrajina s ich reakciou nie je spokojná. Európska únia v noci na piatok prijala tvrdé opatrenia, no neurobila to, čo žiadali predstavitelia Ukrajiny – odpojenie Ruska z platobného systému SWIFT.

„Nebudem diplomatický. Každý, kto spochybňuje, či by Rusko malo byť odpojené od SWIFT-u, by mal pochopiť, že aj na jeho rukách bude krv nevinných mužov, žien a detí z Ukrajiny,“ reagoval na to ukrajinský minister zahraničných veci Dmytro Kuleba.

A kým európski lídri rokovali o sankciách, ruské jednotky sa dostali bližšie ku Kyjevu. Momentálne už prebiehajú boje aj v hlavnom meste.

Denník N preto s expertmi hľadal odpovede na otázku, ako môže Západ a NATO pomôcť Ukrajine.

Video: Zelenskyj: Sme v tom sami. Rusko je krajina, kde sa nesmie protestovať proti vojne (autorka: Martina Koník)

Všetky informácie, aké si viete predstaviť 

Mohli by do vojny na Ukrajine zasiahnuť vojaci NATO? Poslanec a bývalý šéf Zastúpenia SR pri NATO Tomáś Valášek (PS) to pre Denník N označil za vylúčené. Súhlasí aj generálporučík vo výslužbe Pavel Macko (ODS).

„Je to úplne vylúčené. Generálny tajomník Jens Stoltenberg jasne povedal, že NATO na Ukrajinu nevstúpi. NATO vopred deklarovalo, že do veľkej, potenciálne termojadrovej vojny s Ruskom nepôjde,“ vysvetľuje Macko.

Možnosti, ako v súčasnej situácii pomôcť Ukrajine, sú teda limitované, ale existujú. Macko hovorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie