Denník N

Utrpenie Ukrajincov navždy zmení tvár Európy

Demonštrácia na podporu Ukrajiny v Nemecku. Foto - TASR/AP
Demonštrácia na podporu Ukrajiny v Nemecku. Foto – TASR/AP

Rusko je teraz najväčším darebáckym štátom na svete. Riadi ho prezident, ktorý tento týždeň opustil sféru racionálneho uvažovania.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Prečo robíme vždy tú istú chybu? Ach, to je len problém na Balkáne, hovoríme – a potom atentát v Sarajeve rozpúta prvú svetovú vojnu. Ach, hrozba Adolfa Hitlera Československu je len „hádkou v ďalekej krajine medzi ľuďmi, o ktorých nič nevieme“ – a potom sa ocitneme v druhej svetovej vojne. Och, znásilnenie vzdialeného Poľska Josifom Stalinom po roku 1945 nie je naša vec – a čoskoro tu máme studenú vojnu. Teraz sme to urobili znova a zobudíme sa, až keď bude príliš neskoro, až keď pochopíme úplné dôsledky anexie Krymu Vladimirom Putinom v roku 2014. A tak tu vo štvrtok 24. februára 2022, v deň, ktorý sa zapíše do historických kníh, opäť stojíme oblečení len do kúskov svojich stratených ilúzií.

Video: Zelenskyj: Sme v tom sami. Rusko je krajina, kde sa nesmie protestovať proti vojne (autorka: Martina Koník)

Musíme začať tam, kde sme

V takýchto chvíľach potrebujeme odvahu a odhodlanie, ale aj múdrosť. To znamená aj opatrnosť pri používaní slov. Toto nie je tretia svetová vojna. Je to však už niečo oveľa vážnejšie ako sovietske invázie do Maďarska v roku 1956 a do Československa v roku 1968. Päť vojen v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch bolo hrozných, ale medzinárodné nebezpečenstvo, ktoré z nich plynulo, nemalo taký rozsah. V roku 1956 bojovali v Budapešti statoční revolucionári, ale na Ukrajine dnes máme celý nezávislý suverénny štát s veľkou armádou a ľuďmi, ktorí sa hlásia k odporu. Ak nebudú klásť odpor vo veľkom rozsahu, bude to okupácia. Ak tak urobia, mohla by to byť najväčšia vojna v Európe od roku 1945.

Proti nim dnes stojí ohromná sila jednej z najsilnejších vojenských mocností na svete s dobre vycvičenými a vybavenými konvenčnými silami a s asi 6000 jadrovými zbraňami. Rusko je teraz najväčším

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie