Denník N

Kam si kúpiť lístok na vlak, keď už ani v Kyjeve nie je bezpečne? (fotoreportáž z Mariupola)

Anatolij si vyrobil plagát a to, čo si o Putinovi myslí, znázornil aj graficky. Foto - Deník N/Iva Zímová
Anatolij si vyrobil plagát a to, čo si o Putinovi myslí, znázornil aj graficky. Foto – Deník N/Iva Zímová

Kyjev bude čoskoro dobytý, konštatujú ľudia, ktorí chcú opustiť Mariupol. Na hranice s Európskou úniou je to z východu krajiny vzhľadom na to, aké upchaté sú teraz ukrajinské cesty, dva dni. Nevedia, kam si kúpiť lístok.

Ukrajinské agentúry hlásia: K Mariupolu sa blížia ruské tanky. Ukrajinská armáda sa bráni. Boje zúria 15 kilometrov od mesta.

Lenže obyvatelia tohto strategického prístavu sú nezvyčajne pokojní. Je to zrejme preto, že žijú na frontovej línii už osem rokov. A po rusky tu vie každý.

Ženy odchádzajú, muži ostávajú. Nikto nevie, kedy sa opäť stretnú. Foto – Deník N/Iva Zímová

Opäť vystupuje primátor mesta Vadim Bojčenko. Demonštruje, že je na mieste, neuteká, chce riadiť chod mesta do poslednej chvíle. Asi už ani on neverí, že sa strategický prístav na brehu Azovského mora ruskej armáde ubráni. Padne.

Podľa Bojčenka sú v meste ruskí diverzanti. Jedného ruského rozviedčika sa podarilo zadržať. Starosta hovorí o desiatkach zranených, no než dopovie vetu, čísla sa menia. Situácia je dramatická.

Nie všetci obyvatelia Mariupola sa však príchodu ruskej armády boja. Aj keď medzi obrancami Ukrajiny je celá hŕba ruskojazyčných a etnických Rusov, časť obyvateľov chce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie