Denník N

Ivan Mikloš: Zelenskému ide o život, Putin je šialenec (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dnes už nejde o peniaze, ale o viac, hovorí bývalý minister financií Ivan Mikloš o tom, prečo mali byť sankcie voči Rusku tvrdšie. „Ekonomické škody budú tak či tak. Dnes sú v stávke ľudské životy, sloboda, nezávislosť, územná celistvosť, a nielen Ukrajiny.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento rozhovor prebieha v piatok približne o pol deviatej ráno, Rusi sa blížia ku Kyjevu. Stalo sa to, čo všetci predpovedali, ale všetci sme do poslednej chvíle verili, že sa to nestane. Ako ste štvrtkové ráno, keď sa začala invázia, prežívali?

Bol to, samozrejme, šok napriek tomu, že som deň predtým práve vo vašom denníku publikoval článok, v ktorom som hovoril, že 23. februára bola Putinova pozícia horšia ako 21. februára. Uznaním separatistických republík a ich ovládnutím, vstupom vojsk do nich, sa jeho pozícia zhoršila. Formálne získal len to, čo aj tak neformálne ovládal, ale zároveň stratil páku, ako ďalej fungovať cez minské dohovory, zjednotil Ukrajincov ešte viac, ako boli predtým, postavil proti sebe celý svet, zjednotil Západ a privodil si nové sankcie. Obával som sa, že to nebol jeho posledný krok, že urobí ešte ďalšie veci. No napriek tomu som doteraz šokovaný. Šírka vojenskej agresie, použité zbrane, dokonca také, na ktorých nepoužívaní sa dohodli ešte Gorbačov s Reaganom, ide o rakety krátkeho stredného doletu, to je niečo šialené.

 

V texte ste rozoberali, či Putin prekročí tú tretinovú časť územia Donecka a Luhanska, ktoré už aj tak neformálne ovládal, a on zaútočil všade. 

Čakal som, že ak pôjde za tú hranicu, tak bude chcieť obsadiť celú Doneckú a celú Luhanskú oblasť. Separatistické republiky, ktoré oficiálne uznal, čo schválili všetci poslanci, majú vo svojich takzvaných ústavách, že ich územie je celé Donecko a celé Luhansko. Separatistami ovládaná časť bola len tretinová. Došlo však k útoku na Ukrajinu zo všetkých smerov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie