Denník N

A teraz zaplaťte, zavolal Prešovčanovi starosta Dúbravky a krajský šéf SDKÚ

Ján Luterán s bustou Roberta Fica. Foto N – Peter Ilenčík
Ján Luterán s bustou Roberta Fica. Foto N – Peter Ilenčík

V novembri 2011 vydražil prešovský právnik Ján Luterán bustu Roberta Fica za 570 eur. Páčilo sa mu, že sa niekto postavil moci. V roku 2015 tak urobil sám, keď podal trestné oznámenie na starostu Dúbravky.

Buď dobrovoľne zaplať, alebo nedostaneš potvrdenie, ktoré potrebuješ. Viacerí slovenskí starostovia objavili na financovanie obcí alebo aj vlastných firiem vydieračskú metódu. Denník N už zverejnil príbehy z Marianky, Záhorskej Bystrice alebo Čunova, kde sa  obyvatelia sťažovali, že pokiaľ neposkytnú obci „dar“, nedostanú povolenie stavať alebo kolaudačné rozhodnutie.

Ďalší príbeh je z bratislavskej mestskej časti Dúbravka a v trestnom oznámení na políciu ho 15. apríla spísal prešovský právnik Ján Luterán.

„S manželkou vlastníme nebytový priestor v Dúbravke. Na liste vlastníctva je byt zapísaný ako sklad, lebo sa tak rozhodol stavebník napriek tomu, že nejde o sklad, ale o byt. V októbri 2014 som začal na stavebnom útvare v Dúbravke zisťovať, ako prekvalifikovať priestor na bytový. Považoval som za nesporné, že je potrebné len zosúladiť právny stav s faktickým, a konanie som považoval za formalitu,“ začal svoju výpoveď na prešovskej polícii Luterán.

Bytový dom na Agátovej ulici. foto N - Tomáš Benedikovič
Bytový dom na Agátovej ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Byt sa chystal legálne prenajať, preto chcel mať papiere v poriadku. Prichystal si – presne podľa požiadaviek úradu – znalecké posudky, ktoré ho stáli okolo 600 eur, a podal žiadosť o prekvalifikovanie.

Pri obhliadke bytu mu pracovníčka stavebného úradu Erika Horváthová povedala, že v dome už takto prekvalifikovala niekoľko bytov. Chýbalo ešte stanovisko hasičov, aj to bolo kladné.

Čakal už len na doručenie rozhodnutia, no to nechodilo, a tak 14. apríla tento rok zavolal na stavebný úrad, aby zistil, čo sa deje. Horváthová mu povedala, že všetko je hotové a akurát sa mu chystá poslať rozhodnutie.

„Dňa 15. 4. 2015 o 10:20 mi volala znovu pani Horváthová zo stavebného úradu. Povedala, že včera dala moje rozhodnutie na podpis, ale práve moje rozhodnutie jej vrátili s poznámkou, že sa mám stretnúť s pánom starostom. A nadiktovala mi telefónne číslo.“

Luteránovi sa to nezdalo; Horváthová mu povedala, že ani ona tomu nerozumie, a zopakovala, že všetko splnil. Zavolal teda na číslo, ktoré mu dala.

Starosta Dúbravky a krajský šéf SDKÚ pýta dobrovoľný povinný poplatok
autor: Martina Pažitková

Načo kupujem byt v Bratislave?

„Po prepojení dvihla telefón mne neznáma osoba, ktorá sa predstavila menom a funkciou starosta Dúbravky. Povedal, že sa musíme stretnúť, lebo chcem prekvalifikovať skladový priestor na bytový, pričom oni – keďže k bytu nemám parkovacie miesto – majú takú politiku, že je potrebné, aby som prispel do ich fondu zriadeného na výstavbu parkovacích miest v Dúbravke. Zároveň povedal, že rozhodnutie sa oddialilo, lebo leží jemu na stole.“

Luterán sa mu snažil vysvetliť, že do Bratislavy jazdí vlakom a zákon takúto podmienku nepozná.

„Na to mi starosta povedal, že keď som z Prešova, načo si kupujem byt v Bratislave, keď tam neplánujem bývať. Nahnevane som odpovedal, že to je moja vec, kde si kúpim akú nehnuteľnosť, a spýtal som sa ho, či vydá negatívne rozhodnutie. Na to mi odpovedal, že uvidí. Povedal som mu, že ak mi vydá negatívne rozhodnutie, obrátim sa na políciu, prokuratúru a súdy. Vtedy ma začal slovne atakovať, že čo si to dovoľujem, vyhrážať sa mu niekde z Prešova.“

Po telefonáte prišiel Luterán na prešovskú políciu a podal trestné oznámenie.

„Je tu dôvodné podozrenie, že mne neznámy páchateľ odo mňa žiadal poskytnutie finančných prostriedkov, ktoré nemajú podporu v platnej legislatíve, a podmieňoval tým signáciu kladného rozhodnutia vo veci aj napriek tomu, že kladné rozhodnutie bolo vydané stavebným úradom,“ informoval policajtov.

Martin_Zatovic

Z Prešova poslali oznámenie na okresné policajné riaditeľstvo Bratislava IV a vec dozoroval prokurátor z miestnej prokuratúry.

Hoci špecializovaný trestný súd už rozhodol, že korupcia prebieha aj vtedy, ak je za určitú službu požadovaný napríklad dar organizácii či príspevok na detský domov, policajti sa s Luteránovým prípadom dlho netrápili a ani nenarobili. Bez skúmania zákonov alebo vypočúvania úradníčok podanie zamietli. Urobili tak napriek tomu, že starosta sa vo výpovedi priznal, že pýtal peniaze.

„Je preukázané, že starosta nepožadoval peniaze pre seba ako pre súkromnú osobu, ale pre mestskú časť z dôvodu plnenia samosprávnej funkcie na úseku parkovacej politiky,“ zdôvodnil odmietnutie prokurátor z okresnej prokuratúry Bratislava IV Matej Greško.

Čo na tom, že takýto poplatok nemá oporu v zákone? „Úlohou orgánov činných v trestnom konaní nie je preskúmavať postup stavebných úradov ani zákonnosť rozhodnutí vydaných stavebnými úradmi,“ napísal prokurátor.

Čo na tom, že pracovníčka stavebného úradu Horváthová tvrdila, že Luterán všetko spĺňa, a predložila na podpis súhlasné stanovisko? „Nejde o zneužívanie právomocí starostu, ale o uplatňovanie jeho právomocí, ktoré mu ukladá zákon,“ zakončil odmietnutie prokurátor.

Luterán sa obrátil na Denník N a Nadáciu Zastavme korupciu po článkoch o praktikách starostov v Marianke a Záhorskej Bystrici. Tie riešili aj to, prečo občania odmietajú o tom, že starosta od nich žiada úplatok, ktorý nazýva darom, svedčiť. „Urobil som po právnej a občianskej stránke všetko, čo som urobiť mal, a výsledok je žiadny,“ hovorí teraz Luterán. Prípadom sa odmietol zaoberať aj Úrad špeciálnej prokuratúry, hoci starostovia patria do jeho právomocí. Trestné oznámenie vyhodnotili ako sťažnosť a poslali ju na okres.

Zaťovič: Nič proti Prešovčanom

Starosta Dúbravky sa stal tento rok krajským šéfom SDKÚ v Bratislave. Zaťovič prišiel na stretnutie s právnikom Ľuboslavom Kašubom, hovorkyňou úradu a vedúcou stavebného úradu Ľubicou Vladovičovou. Žiadnej korupcie si vedomý nie je. Odvoláva sa na technickú normu, ktorá ku každému bytu vyžaduje parkovacie miesto. To je však záležitosť developera, nie vlastníka bytu. Zaťovič tvrdí, že sa to týka aj stavebníkov, za ktorého označuje aj Luterána. Ten pritom v byte neprestavoval.

Fond, o ktorom starosta Luteránovi povedal, aby doň prispel, v čase ich telefonátu ešte neexistoval. Zriadili ho až po podaní Luteránovho trestného oznámenia. Zaťovič hovorí, že ho chystali dlho a vedeli, že vznikne. „V dobrom úmysle som ho upozornil,“ hovorí starosta s tým, že o tom, čo je úplatok, nerozhoduje on alebo noviny, ale orgány činné v trestnom konaní.

„Pravdepodobne nemala vedomosť o tejto novej norme,“ zdôvodnila šéfka stavebného úradu Vladovičová, prečo jej podriadená Horváthová hovorila Luteránovi, že má všetko v poriadku a čaká sa len na podpis. „Ospravedlňujem sa pánovi Luteránovi za nevedomosť pani Horváthovej,“ hovorí Zaťovič. Už si nepamätá, čo presne hovoril Luteránovi do telefónu, ale Prešovčanov má vraj rád. Horváthová na otázky Denníka N neodpovedala.

fotka
Ľuboslav Kašuba a Martin Zaťovič. Foto N – Monika Tódová

Zakročila krajská prokuratúra

Luterán stále nedostal rozhodnutie o prekvalifikovaní jeho nehnuteľnosti, hoci 60-dňová lehota už niekoľkokrát uplynula. Krajská prokuratúra v Bratislave zaslala do Dúbravky minulý týždeň upozornenie prokurátora, že v jeho konaní pochybili a nedodržali lehoty, a prikázala im vo veci rozhodnúť. Ak totiž nemáte ani negatívne rozhodnutie, nemáte sa kam odvolať a vec sa naťahuje. Ani policajti sa ešte prípadu nezbavia, pretože krajská prokuratúra im prikázala znovu sa prípadom zaoberať.

„Prokurátorka krajskej prokuratúry uložila prokurátorovi Okresnej prokuratúry Bratislava IV doplniť trestné oznámenie a následne posúdiť vecnú príslušnosť na ďalšie konanie,“ napísal hovorca Oliver Janíček.

Rozhodnutie prišlo právnikovi len minulý týždeň v piatok, ani starosta Zaťovič o tom ešte na stretnutí v utorok nevedel a považoval prípad za ukončený.

„Stojím si za tým, že to je ukážková korupcia,“ hovorí Luterán, ktorý sa obrátil aj na protikorupčnú linku Úradu vlády. „Volal som tam, ako premiér odporúčal, neúspešne päťkrát. Po mesiaci mi odpísali, že síce majú sekciu kontroly korupcie, ktorá má aj sekretariát, ale nemá právomoci, a že sa mám obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.“

Premiéra má Luterán doma – v podobe busty od Dalibora Baču, ktorej verejné vystavenie a následné stiahnutie vyvolalo celkom veľký rozruch.

Úvodná stránka webu Úradu vlády
Úvodná stránka webu úradu vlády.

Príde čas ju vystaviť

Bača zo združenia Verejný podstavec bustu Fica ako človeka, ktorý rozdeľuje spoločnosť, vytvoril v roku 2010. Protestoval tým aj proti soche Svätopluka na Bratislavskom hrade, ktorú vytvoril komunista Ján Kulich. Združenie vystavilo sochu pred Istropolisom, ale krátko po vystavení ju pracovníci Domu odborov zahalili plachtou, až úplne zmizla. „Privítali by sme, keby socha bola čo najskôr odstránená,“ komentovala vtedy dielo hovorkyňa premiéra Silvia Glendová. Bača vtedy podal aj trestné oznámenie pre podozrenie z krádeže umeleckého diela. Autorovi následne volali z Okresného policajného riaditeľstva Bratislava III, aby si po sochu prišiel k nim.

V roku 2011 ju dal umelec do dražby a za 570 eur ju vydražil práve Luterán, ktorý si to, že je na predaj, všimol na Facebooku. „Bola v aukcii za 200 eur, čo sa mi zdalo málo, keďže som kdesi čítal, že umelec odhadoval realizačné náklady na 10-tisíc eur, pretože na nej robil celý rok. Nastavil som maximálne možné prihodenie na tisíc eur, mal som vtedy nejaké peniaze,“ popisuje Luterán, ako sochu dražil. „V posledných minútach aukcie začali rôzni smeráci prudko prihadzovať, čiže cena sa vyšvihla až na tých približne 600 eur. Ale keďže ja som to mal nastavené na tisíc, vyhral som.“

Bača podľa Luterána jej vytvorením prejavil občiansku odvahu a „premiéra na buste zobrazil celkom verne“. Luterán hovorí, že si váži každého, kto prejaví takúto odvahu, ktorá smeruje proti moci – bez ohľadu na to, kto práve vládne. „Busta dnes leží v pivnici. Mám 31 rokov a dosť času s ňou ešte niečo vymyslieť.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie