Denník N

Putin vyhrá a čo ďalej? Skrotiť povstalcov na Ukrajine nemusí byť ľahké

Ukrajinskí vojaci prechádzajú okolo trosiek vojenského vozidla na kyjevskej ulici. Foto - TASR/AP
Ukrajinskí vojaci prechádzajú okolo trosiek vojenského vozidla na kyjevskej ulici. Foto – TASR/AP

Ak by Rusko okupovalo Ukrajinu, susedné krajiny ako Poľsko a Rumunsko by mohli pomáhať ukrajinským povstalcom, čo by zvyšovalo napätie medzi Západom a Ruskom, myslia si americkí analytici.

Ukrajina sľubovala Rusom tvrdý odpor, do ktorého sa majú zapojiť aj civilisti. Nijaký chlap nad 18 a pod 60 rokov nesmie opustiť krajinu. Ukrajinská armáda dokonca vyťahovala mužov z radov utečencov, ktorí utekali do Poľska.

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo v piatok, že rozdali 18-tisíc útočných pušiek pre civilistov. Takisto vyzvali obyvateľov Kyjeva, aby si pripravili zápalné fľaše a pomocou nich bojovali proti ruskej armáde.

Odpor proti okupantom

Práve to, že ruská invázia sa stretne s odporom, ktorý môže aj po ovládnutí trvať roky, bol predtým jeden z hlavných racionálnych argumentov, prečo Putin na Ukrajinu nezaútočí. A aj keď stále nie je isté, ako sa to celé skončí, prípadná dlhodobá okupácia krajiny ruskou armádou môže viesť k vzbure Ukrajincov.

Magazín The Atlantic ešte pred začiatkom invázie oslovil kvôli tejto téme vyslúžilého amerického generála, bývalého šéfa CIA a Davida Petraeusa. Ten boj proti rebelom pozná dobre: viedol spojenecké vojská v Iraku aj Afganistane.

Povedal, že Rusi to budú mať na Ukrajine ťažké, keďže krajina je ešte väčšia a o polovicu ľudnatejšia ako Irak. Samotné americké vojská na začiatku veľká časť irackej populácie podľa neho vítala, čo sa teraz môže diať možno len na východnej Ukrajine u časti obyvateľstva.

„Áno, očakávam vzburu Ukrajincov, otázka však je, aká veľká a oddaná bude,“ povedal Petraeus. Rusi síce môžu mať v Ukrajine a okolí 190-tisíc vojakov, čo znie ako dostatočný počet, no na potlačenie povstalcov to nemusí byť dosť, lebo ide o spôsob boja náročný na počet vojakov.

„Okrem toho môžu Rusi po niekoľkých mesiacoch nasadenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie