Denník N

Bojíte sa prehliadky u gynekológa? Prečítajte si, ako konkrétne prebieha a čo nasleduje, ak sa nájde niečo podozrivé

Tomáš Danys. Foto - archív T. D.
Tomáš Danys. Foto – archív T. D.

Niektoré ženy veria nezmyslom, že mamografické vyšetrenie spôsobuje rakovinu, lebo práve mamograf tú rakovinu objaví, vraví odborník Tomáš Danys.

Chodia dnes ženy poctivo na preventívne gynekologické prehliadky alebo ich skôr zanedbávajú?

Stále ich chodí málo. Záleží na uvedomelosti pacientok konkrétneho lekára, ale celkovo ich nechodí viac ako 20 až 30 percent. Z nich však už potom viac ako polovica chodí pravidelne. Rezervy sú teda veľké, aj preto nám už roky neklesajú počty nádorových ochorení, konkrétne rakoviny prsníkov a rakoviny krčka maternice.

Kedy je čas na prvú preventívnu prehliadku u gynekológa?

Oficiálna preventívna prehliadka by mala prísť v 18 rokoch alebo pri prvom tehotenstve – záleží na tom, čo nastane skôr. Pripomínam, že obvodný gynekológ sa môže starať o ženy od ich 15 rokov, dovtedy spadajú pod detského gynekológa. Často nás totiž oslovujú matky, že ich 13-ročná dcéra už menštruuje, a chceli by prehliadku, k nám to však ešte nepatrí.

Povedzme, že 16-ročná dievčina už má sexuálneho partnera. Chce prísť na prehliadku, prípadne si dať predpísať antikoncepciu. Môže to urobiť bez súhlasu rodičov?

Nie je to legálne. Do 18 rokov musí prísť so zákonným zástupcom. Mladšie sa k nám však ani nehrnú.

Dievčatám, ktoré idú ku gynekológovi prvýkrát, to asi nie je príjemné. Ako taká prehliadka prebieha od A po Z?

Najskôr sa s pacientkou porozprávam. Tento pohovor je asi najdlhší zo všetkých, ktoré sa udejú. Zisťujem, či žena má alebo nemá nejaké gynekologické ťažkosti, kedy sa jej začala menštruácia, či ju má pravidelnú, koľko dní trvá cyklus, aká dlhá je prestávka medzi nimi, či už mala pohlavný styk, či už bola tehotná a podobne.

Zároveň ma zaujímajú alergie, ale aj ostatné ochorenia, napríklad vysoký tlak, cukrovka, či prekonala nejaké operácie, či sa nelieči na poruchy zrážanlivosti krvi, na ochorenia ciev… Nesmie chýbať rodinná anamnéza, najmä prípadný výskyt rakoviny, vývojových chýb, tromboembólií a podobne.

Pýtam sa aj na pracovnú anamnézu, teda, kde žena pracuje, čo presne robí, či chodí do školy. Keď mám všetko zaznamenané, pacientke podrobne vysvetlím, čo ju na prehliadke čaká. Nechcem, aby z nej mala zbytočnú obavu.

Niektoré sa zrejme hanbia.

Preto nikdy nežiadam, aby boli kompletne vyzlečené. Keď pacientke vyšetrujem prsia, dole môže byť oblečená, a keď vyšetrujem genitálie, hore je už opäť zahalená. Je to príjemnejšie, ako keby mala byť počas celého vyšetrenia odhalená.

Čo sledujete pri prsníkoch?

Najskôr zhodnotím očami ich výzor a súmernosť. Niektoré ženy sú zbytočne vystrašené, že nemajú oba prsníky úplne rovnaké a že to znamená niečo zlé, obvykle to však neznamená nič. V prírode nefunguje stopercentný zrkadlový obraz pravej a ľavej časti tela. Dokonale súmerné prsníky môžu mať ženy po plastike, ale inak ťažko.

Nasleduje palpačné vyšetrenie prsníkov, teda ich prehmatanie. Do 40 rokov posielame pacientky raz za dva roky aj na ultrazvukové vyšetrenie, od 40 do 69 rokov idú raz za dva roky na mamograf. Je to vec skríningu, respektíve prevencie, čiže tam posielame aj ženy, ktoré nemajú žiadny problém.

Existuje aj genetické vyšetrenie z odberu krvi, volá sa BRCA gén. Odporúča sa ženám, ktoré majú pozitívnu rodinnú anamnézu, čiže ich príbuzné mali napríklad rakovinu prsníka.

Samotná pacientka by si mala prsníky doma prehmatávať aspoň raz mesačne mimo menzesu, na internete je návodov dosť. Len čo zistí nejakú zmenu, napríklad výtok z bradavky, hoci nebola tehotná a nedojčila, prípadne si nájde v prsníku hrčku, mala by prísť do ambulancie, aby sme to odborne vyšetrili.

Tu treba dodať, že nie všetko, čo si žena nahmatá, musí byť rakovina.

Presne tak. Mnohokrát sú to len obyčajné cysty. Netreba teda panikáriť, ale ani to podceniť. Mám prípad z praxe, keď si žena niečo nahmatala a potom dlho čakala, či to samo nezmizne. Žiaľ, nedopadlo to dobre. Jednoducho, treba prísť hneď.

Platí, že rakovina prsníka je u našich žien najčastejším onkologickým ochorením?

Jednoznačne.

Ultrazvukové vyšetrenie prsníkov je v pohode. O mamografe však konšpiračné weby zvyknú písať, že ho neodporúčajú, lebo sa tam prsníky stláčajú, čo samo osebe môže spôsobiť rakovinu. Poznáte ženy, ktoré tomu uverili?

Samozrejme. Povedali ste to úplne presne. Ďalší nezmysel, ktorý konšpiračné weby píšu, že rakovinu ženám spôsobí aj ožiarenie z mamografu. Pritom ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie