Denník N

Keď časť mojej rodiny verí, že agresorom je Amerika, chápem, že sú takí ľudia aj na Slovensku, vraví ukrajinská hudobníčka žijúca v Košiciach

Na Koncerte pre Ukrajinu v nedeľu v Bratislave zahrá aj mladá hudobníčka Miklei.

Na bratislavskom Hlavnom námestí sa v nedeľu 27. februára bude konať Koncert pre Ukrajinu, ktorý organizuje Pohoda. Tento festival hostil mnohých ukrajinských umelcov a bude to tak aj teraz. Na akcii, ktorá sa začína od 15.00 h, vystúpi mladá ukrajinská dídžejka Miklei, ktorá žije na Slovensku.

Z toho, čo sa deje na Ukrajine, mi zviera srdce. Len ťažko si človek môže predstaviť, čo cítia Ukrajinci na Slovensku, keď sledujú správy z domova. Ako prežívate posledné dni?

Veľmi zle. Nespím, nejem poriadne, lebo moja rodina je v blízkosti frontovej línie, keďže som z Dnepra. Momentálne sa odtiaľ snažia dostať von, ale nie je to také jednoduché. Je to veľmi dlhá cesta. Dnes ráno mali vyraziť, ale nakoniec zostali doma. Na cestách sú obrovské zápchy a nevedia, či budú mať dostatok benzínu. Boja sa, že keď budú stáť na ceste, napríklad keď zostanú bez benzínu niekde v poli, že Rusi na nich budú strieľať. Rozhodli sa, že radšej zostanú doma, kde je bezpečnejšie. Ale ako to bude pokračovať, neviem.

Čo ďalej?

Uvažujú, že pôjdu vlakom. Z Dnepra do Užhorodu ide priamy spoj. Je to oveľa bezpečnejšia cesta a odtiaľ by sme ich išli zobrať. Najbližšie vlaky však idú až ôsmeho marca, dovtedy budú musieť vydržať. V meste je zatiaľ ticho. Uvidíme.

Ako sa vašej rodiny dotýka mobilizácia mužov?

Áno, to je ďalší problém. Môj otec a otčim. Vraj už nepúšťajú mužov cez hranice, takže by mali ísť na front. Zatiaľ nedostali povolávací rozkaz.

Ako ste prežívali obdobie pred inváziou?

Ja som vnútorne cítila, že sa to stane. Každý deň som vypisovala mame a zvyšku rodiny, nech prídu sem, kým sa ešte dá. Lenže presvedčiť ľudí, ktorí žijú osem rokov s konfliktom na východe krajiny, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie