Denník N

Na Slovensko môže prísť 1 200 vojakov NATO s raketami Patriot, Naď chce čo najskôr vyradiť ruské stíhačky

Protiletecký systém Patriot nemeckej armády. Práve tieto vozidlá sú pravdepodobne medzi zničenými. Foto - Wikimedia
Protiletecký systém Patriot nemeckej armády. Práve tieto vozidlá sú pravdepodobne medzi zničenými. Foto – Wikimedia

Slovenské nebo by dočasne mohli strážiť stíhačky iného štátu NATO namiesto ruských migov. „Prítomnosť ruských technikov, ale aj závislosť od ruskej techniky je neprijateľná,“ hovorí minister obrany Naď.

Ak sa naplnia najnovšie plány Hegerovej vlády, obranyschopnosť Slovenska sa v horizonte niekoľkých mesiacov môže zmeniť viac, než za uplynulých 30 rokov.

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽaNO) v sobotu po rokovaní vlády oznámili, že na Slovensko by mohlo prísť okolo 1 200 vojakov NATO.

Slovensko by sa tak pridalo k Poľsku a k pobaltským štátom, ktoré majú už teraz na svojom území takzvanú predsunutú prítomnosť Aliancie, pričom ďalšie štáty na východnej hranici o nej tiež uvažujú.

Konkrétne pre posilnenie Slovenska sú podľa Naďa predbežne dohodnutí vojaci z Nemecka a Holandska, okrem toho sa rokuje aj o príchode jednotiek z Česka, Poľska a Slovinska.

Minister dodal, že v hre je aj jednotka štyridsiatich Američanov. Tí by mali zrejme obsluhovať moderné senzory určené na monitorovanie pohybu na ukrajinsko-slovenskej hranici.

Kedy by mohli bojovať

Zahraniční vojaci by podľa Naďa mali na Slovensku pôsobiť v rovnakom režime, aký majú aj slovenskí vojaci, ktorí v súčasnosti pôsobia v rámci predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku.

To znamená, že do boja by mohli byť nasadení len v prípade, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Vojenské nákupy

Slovensko

Teraz najčítanejšie